ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму окупанти відправили журналіста Темер'янова на примусову психіатричну експертизу

15.11.2022, 17:28
Фото – crimean-solidarity.org
Фото – crimean-solidarity.org

Громадянський журналіст Вілен Темер’янов, заарештований у справі “Хізб ут-Тахрір”, перебуває в психіатричній лікарні в Сімферополі. Там політв’язень проходить примусову судову експертизу.

Про це “Кримській солідарності” повідомив його адвокат Марлен Халіков.  

За словами захисника, Темер’янов перебуває в лікарні вже понад 20 днів за рішенням підконтрольного Росії суду і, можливо, незабаром повернеться до слідчого ізолятора.

До Клінічної психіатричної лікарні №1 журналіста помістили за рішенням “суду” для проходження примусової психічної судової експертизи.

Нагадаємо, 11 серпня співробітники ФСБ Росії в селищі Вільне Джанкойського району в Криму обшукали будинок Темер'янова, який є кореспондентом “Кримської солідарності” і “Грани.ру”. Щодо нього ухвалили рішення про затримання за звинуваченням в участі в “Хізб ут-Тахрір”. Ісламська політична партія заборонена в росії і вільно діє в Україні та більшості європейських країн. Влада також заарештувала п'ятьох кримськотатарських активістів під час рейдів того дня.

Ісламська політична партія “Хізб ут-Тахрір” була визнана терористичною 14 лютого 2003 року Верховним судом РФ на закритому судовому засіданні. Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме фсб. Водночас на території України й більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Із січня 2015 року кримінальні “справи “Хізб ут-Тахрір” почали порушувати в окупованому Росією Криму. На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту і тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади й масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на окупацію Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!