ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кременчуці журналістів не пускали до школи перевірити якість харчування

29.01.2020, 15:33
Фото – kg.ua
Фото – kg.ua

У Кременчуці (Полтавська область) 29 січня адміністрація школи №12 та охоронець не пускали журналістів низки видань до навчального закладу, в якому представники ЗМІ хотіли перевірити якість харчування, повідомляє Кременчуцька газета.

Зокрема, до школи не пускали журналістів видання “Кременчуцька газета”, ТРК “Візит”, “Програма Плюс”, “Громадське ТБ. Кременчук”. На місце події представники ЗМІ викликали поліцію.

Перевірити якість харчування учнів школи журналісти прийшли разом з депутаткою Кременчуцької міської ради Тетяною Сідеркою. Але потрапити в їдальню змогли не відразу.

“Коли депутатка запропонувала пройти в їдальню, почалися непорозуміння між сторонами. Директор школи повідомив, що, згідно з рекомендаціями юристки, яка обслуговує навчальний заклад, він не може впустити журналістів для зйомки школи. Журналісти заявили, що за законом вони без дозволу не можуть фотографувати і знімати дітей, але можуть знімати і фотографувати самі порції, школу та інше”, – пише видання. Зі свого боку юристка Олена Корчевська зазначала, що робити фото- та відеознімання можна лише з дозволу керівника школи.

Через деякий час директор навчального закладу погодився, що журналісти можуть пройти до їдальні, а після закінчення зміни це можуть зробити і оператори. Проте на заваді став охоронець. Тоді головний редактор Кременчуцької газети Олег Булашев викликав поліцію, щоб вона зафіксувала факт перешкоджання роботі журналіста.

Зрештою журналісти пройшли до їдальні, але в цей час там уже не було дітей, оскільки продзвенів дзвінок на урок.

“У суперечку з охоронцем втрутився директор школи В'ячеслав Носкін, і охоронець нас пропустив. Але діти вже поїли, тому, зайшовши в їдальню, ми побачили лише пусті столи”, – сказав у коментарі представниці ІМІ Олег Булашев.

Після ознайомлення з процесом харчування в школі журналісти зустрілися з поліцейськими і головний редактор Кременчуцької газети Олег Булашев написав заяву щодо охоронця закладу про перешкоджання роботи журналіста.

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня 2019 року в Кременчуці (Полтавська область) директорка ліцею №17 не пустила журналістів “Кременчуцької газети” в їдальню закладу, куди представники медіа прийшли перевірити якість харчування.

Юрист ІМІ Алі Сафаров убачав у цій ситуації перешкоджання журналістській діяльності.

“Навіть якщо б це був приватний ліцей, приватна школа – утаємничувати інформацію про якість харчових продуктів, про ситуацію з харчуванням дітей у таких закладах законодавство України забороняє. Тим більше не можна утаємничувати інформацію щодо діяльності комунальних закладів”, – сказав юрист.

Він нагадав, що, відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України “Про інформацію”, до інформації з обмеженим доступом не можуть належати, зокрема, відомості про якість харчових продуктів.

Також Алі Сафаров додав, що незаконна відмова в доступі журналіста до інформації є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України.

Liked the article?
Help us be even more cool!