ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Казахстані журналіста заарештували на 10 діб через публічні запитання президенту

13.01.2022, 11:31
Фото – azattyq.org
Фото – azattyq.org

У Казахстані шеф-редактора російської служби новин сайту “Кокшетау Азія” Нуржана Баймулдіна заарештували на 10 діб за пост у соцмережі із запитаннями до президента країни. 

Про це він повідомив 12 січня на своїй фейсбук-сторінці, повідомляє Радіо Азаттик, казахстанська служба Радіо Свобода.

“10 діб арешту за запитання Токаєву. Чекаю на конвой, 23-тя година ночі, з 12-ї години дня, без їжі, води й речей. Голодний. Обманом запросив опер, назвавшись заступником начальника поліції. Понад три години тримали без адвоката. В дільниці три рази до протоколу вносили нові питання, щоб мене на чомусь упіймати. Слідчий кудись йшов і приходив з новими питаннями, які десь узгоджували”, – написав Баймулдін.

Журналіст додав, що в поліції в нього погіршилося самопочуття і піднялася температура. Проте медики, що прибули, не стали його госпіталізувати, вказавши, що в журналіста ГРВІ, і “порадили попити парацетамол”. 

За словами Баймулдіна, суддя заявив йому, що він міг би відбутися штрафом, “якби визнав себе винним”. Пізніше запис став недоступний.

Адміністративний суд визнав Баймулдіна винним у “діях, які провокують порушення правопорядку в умовах надзвичайного стану”. Суд угледів правопорушення у фейсбук-посту журналіста від 10 січня, де, як заявив суд, містяться “коментарі дій президента Казахстану, які не підтверджені офіційними джерелами”.

Приводом для адміністративної справи став пост Баймулдіна під назвою “Токаєв звітував перед Путіним?”, у якому журналіста запитував, чому президент Казахстану повідомив про рішення оголосити новий уряд на саміті Організації договору про колективну безпеку.

Роздруківка поста журналіста Нуржана Баймулдіна під назвою "Токаєв звітував перед Путіним?". Фото – azattyq.org

Як повідомляв ІМІ, 4 січня в Казахстані поліція затримала та протримала кілька годин у відділках двох журналістів Радіо Свобода Дархана Омірбека та Касима Аманжола, які висвітлювали протести в країні через різке зростання цін на зріджений природний газ.

Також у Казахстані відімкнули інтернет на всій території країни та частково мобільний зв'язок.

5 січня кореспонденти казахської служби Радіо Свобода (Радіо Азаттик) потрапили в місті Алмати під обстріл.

“Репортери без кордонів” заявили, що незалежні журналісти та ЗМІ зазнають великих труднощів з висвітленням безпрецедентних антиурядових протестів у Казахстані. Зокрема, влада вдається до свавільних арештів, насильства з боку поліції, блокування телекомунікацій та інтернету.

Liked the article?
Help us be even more cool!