ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Херсонській облпрокуратурі пообіцяли перевірити справи щодо перешкоджання журналістам

08.06.2021, 11:27
Фото – myks.com.ua
Фото – myks.com.ua

За останні два роки поліція Херсонщини внесла до ЄРДР та розслідувала 10 кримінальних справ, потерпілими в яких були журналісти. Ще три справи “тягнуться” понад три роки.

Про це йшлося на координаційній зустрічі керівництва Херсонської обласної прокуратури з регіональним представником Інституту масової інформації в Херсонській області Сергієм Нікітенком.

За словами начальника Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Олександра Литвиненка, протягом двох років слідчі Нацполіції розслідували справи не тільки в Херсоні, а й у Новій Каховці, Нововоронцовському та Каховському районах.

“Всього таких справ було 13. Сім з них наразі досі розслідують. Три справи вже в суді, і дві справи були закриті”, – розповів він.

Окрім цього, в одній справі суд ухвалив виправдувальний вирок людині, що напала на журналіста. Йдеться про напад на новокаховського журналіста Андрія Пилиповича. 11 листопада 2020 року Новокаховський міський суд Херсонської області виправдав чоловіка, обвинуваченого в погрозі вбивством і насильством щодо журналіста.

Суд апеляційної інстанції залишив це рішення чинним. Наразі Херсонська обласна прокуратура, не погодившись із таким вироком, готує касаційну скаргу в цій справі.

У судах зараз перебувають три справи, всі за 171-ю статтею ККУ. Дві з них стосуються одного й того самого епізоду – стрілянини в приміщенні газети “Новий день”. Нині, за словами прокурора, ці дві справи будуть об’єднанні в одне провадження.

“Ми реагуємо на всі повідомлення та перевіряємо такі справи. Дуже часто є факти недопуску журналістів на якість офіційні заходи або в приміщення установ. Дуже часто такі справи закривають через те, що журналісти відмовляються від претензій”, – сказав Олександр Литвиненко.

У Генічеську кореспондент видання “Стопкор” Михайло Новосельцев не відмовився від претензій та вимагає покарати посадовців районного управління Держгеокадастру, які не надали йому відповіді на запити. Справу до ЄРДР вносили за рішенням суду.

Ще про одну справу – щодо погроз журналісту Олегу Батуріну – у прокуратурі не знають. У 2019 році депутат облради Павло Філіпчук погрожував журналісту, але поліція закрила провадження, про що Олега Батуріна не повідомили. Про це представник ІМІ в Херсонській області дізнався під час зустрічі з керівництвом поліції. Пізніше суд скасував постанову про закриття справи.

У Херсонській обласній прокуратурі пообіцяли дослідити цю справу та поінформувати про результати. Окрім цього, в облпрокуратурі обіцяють і надалі тримати на контролі справи щодо перешкоджання журналістам.

Liked the article?
Help us be even more cool!