ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Харкові міськраді запропонували назвати вулицю на честь письменника Вакуленка

Фото – фейсбук Володимира Вакуленка
Фото – фейсбук Володимира Вакуленка

У Харкові активісти руху “Деколонізація.Україна” подали звернення до Харківської міської ради про перейменування вулиці Гаршина на честь громадського діяча, поета і перекладача Володимира Вакуленка.  

Про це представниці ІМІ в Харківській області повідомив співзасновник проєкту “Деколонізація.Харків” Вадим Поздняков.

За його словами, ідея назвати одну з вулиць Харкова іменем Володимира Вакуленка з’явилася під час презентації його книги в Літмузеї. 

“Тоді ми (активісти “Деколонізація. Україна”. – Прим.) думали над тим, яку вулицю все ж таки варто обрати, але процес перейменування на той момент призупинився. І дуже було багато поточної роботи щодо деколонізації, тому ми трохи це відклали. Втім, зараз ми подаємо пропозицію, щоб на честь Володимира Вакуленка назвати вулицю Гаршина, вона одна з центральних, і, на нашу думку, Володимир заслуговує, щоб ця вулиця мала його ім’я. Вона розташована біля метро поки що “Пушкінська”, і сам Вакуленко похований не так далеко звідси. Саме тому ми надсилаємо звернення, чекаємо на результати розгляду топонімічної комісії і схвалення цієї ідеї. Впевнені, що Харків зобов’язаний ушанувати пам’ять Володимира, щодо цього навіть не має бути якихось питань”, – розповів Вадим Поздняков.

Також активісти запропонували свій топ-50 назв для вулиць міста й список із 273 позицій до розгляду, що складаються з локального і загальнонаціонального пантеонів. Серед назв у списку можна також побачити імена Яни Червоної, Данила Дідика, Юлії Здановської і Антона Дербілова. 

Нагадаємо, Володимира Вакуленка було вбито під час окупації Ізюма. Про його загибель стало відомо вже після деокупації регіону. Його щоденник окупації було надруковано посмертно, а сам письменник отримав нагороду від Міжнародної асоціації видавців та орден “За Заслуги” ІІІ ступеня. 

26 січня 2024 року в Харкові перейменували 65 вулиць. Зокрема, вулиця Пушкінська стала мати ім’я Григорія Сковороди.

Liked the article?
Help us be even more cool!