ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент нагородив посмертно орденом митців Амеліну, Вакуленка і Кривцова

Президент України Володимир Зеленський нагородив (посмертно) орденом “За заслуги” ІІІ ступеня письменницю Вікторію Амеліну, письменника Володимира Вакуленка та поета і військового Максима Кривцова.

Про це свідчить указ №16/2024.

Нагородили митців з нагоди Дня Соборності України і, як зазначається в указі, за значні заслуги в зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені в захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, сумлінне виконання професійного обов’язку.

Як повідомляв ІМІ, письменниця Вікторія Амеліна померла 1 липня в лікарні Мечникова в Дніпрі. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Там вона перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Похована у Львові на Личаківському кладовищі.

Володимир Вакуленко народився і жив із сином у селі Капитолівка поблизу Ізюма Харківської області. Невдовзі після того, як Харківщину окупували, російські військові забрали його з дому, більше рідні його не бачили. Після деокупації Харківщини його тіло було в Ізюмі на місці масового поховання.

Поліція встановила, що росіяни вбили Вакуленка з пістолета Макарова, в його тілі знайдено дві кулі. Вакуленка поховали 6 грудня 2022 року в Харкові.

Поет і військовослужбовець Збройних сил України Максим Кривцов загинув 7 січня на фронті. Він брав участь у Революції гідності, а до лав Збройних сил долучився добровольцем у 2014 році. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і Veteran Hub. Після повномасштабного вторгнення росіян у 2022 році повернувся на фронт.

Наприкінці 2023 року видав свою збірку "Вірші з бійниці". Український ПЕН визнав цю збірку однією з найкращих книжок української поезії у 2023 році.

Також вірші Максима входили до збірок поезії "Книга Love 2.0. Любов і війна" і "Поміж сирен. Нові вірші війни", які видали 2023 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!