ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Грузії хочуть ухвалити закон "Про іноагентів". Медіа та ГО виступили проти

24.02.2023, 12:24
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У Грузії проурядова парламентська фракція "Сила народу" розробила два законопроєкти із загальною умовною назвою "Про іноземних агентів". Про це голова владної в Грузії партії "Грузинська мрія" Іраклі Кобахідзе заявив в ефірі телеканалу "Імеді", повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, перший документ – дослівний переклад американського "Акту про реєстрацію іноземних агентів" (Foreign Agents Registration Act – FARA). Другий, додав Кобахідзе, ліберальніший варіант того ж закону, який передбачає лише реєстрацію, прозорість фінансування, але не порушення кримінальних справ та арешти.

Представник парламентської фракції "Сила народу" Гурам Мачарашвілі дав зрозуміти, коментуючи два законопроєкти, що переклад американського закону FARA здійснили вони та формально зареєстрували для розгляду в парламенті, щоб продемонструвати, наскільки він жорсткий порівняно з другим варіантом, який підтримують обидві фракції.

Неурядові організації Грузії, опозиція та багато громадських діячів називають аргументи влади демагогією і виступають проти закону "Про іноземних агентів" у будь-якій формі.

Критики влади посилаються на те, що ухвалення таких норм призведе щонайменше до стигматизації всього неурядового сектору, оскільки конотація терміна "іноземний агент" у пострадянських країнах, тим більше з урахуванням російського досвіду, відрізняється від сприйняття аналогічного терміна в США.

Стигматизація громадянської активності та неурядових організацій з великою ймовірністю призведе до репресій, як це сталося в Росії, вважають опоненти.

Представники грузинських неурядових організацій, багато з яких залежать від іноземного фінансування, стверджують, що готові забезпечити прозору звітність.

Раніше понад 200 неурядових організацій та ЗМІ підписали заяву проти ухвалення в Грузії закону про іноагентів на зразок того, що діє в Росії, повідомляє Новини-Грузія

"Цей законопроєкт є відповіддю на сотні фактів насильства, корупції, беззаконня та вибіркового правосуддя, які вивчають та оприлюднюють громадські організації та незалежні ЗМІ…" – йдеться в заяві.

Підписанти вважають, що метою законопроєкту є дискредитація, а згодом можливі репресії проти критично налаштованої преси та громадських груп. Також зазначається, що ініціатором законопроєкту виступив рух, засновники якого формально відокремилися від керівної партії та відомі своєю антизахідною риторикою.

Верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель виступив з критикою законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", внесеного на розгляд до парламенту Грузії рухом "Сила народу". Про підтримку документа раніше заявила і керівна партія "Грузинська мрія", президент Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти, повідомляє Ехо Кавказа.

Liked the article?
Help us be even more cool!