ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Гонконгу закрилася єдина продемократична газета

24.06.2021, 13:00
Фото – AP / Kin Cheung
Фото – AP / Kin Cheung

У Гонконзі припинила випуск і закрилася з 23 червня єдина продемократична газета Apple Daily. Про це повідомила компанія Next Digital Limited, яка є власником видання, інформує Zmina з посиланням на Комітет захисту журналістів (CPJ).

У день оголошеного закриття газети Департамент національної безпеки поліції Гонконгу заарештував провідного редактора Apple Daily Йонг Чінг Кі за підозрою в “змові з іноземними державами або іноземними силами” в межах місцевого закону про нацбезпеку.

У зв’язку з цим CPJ випустила заяву до влади Гонконгу з вимогою негайно звільнити журналіста, зняти будь-які звинувачення проти нього і дозволити всім представникам преси працювати вільно.

“Арешт Йонг Чінг Кі вказує на те, що в Гонконзі журналістів чекає та сама потенційна доля, що і їхніх колег на материку: ув’язнення за критичні звіти або висловлення власних думок”, – заявив координатор програми CPJ в Азії Стівен Батлер.

Він закликав Китай поважати зобов’язання, які країна взяла на себе, щоб забезпечити свободу преси в Гонконгу.

Згідно з базою даних Apple Daily, Йонг написав для газети понад тисячу колонок, багато з яких критикують пекінські репресії щодо демократичного руху в місті та свободи преси.

Нагадаємо, 17 червня в Гонконгу пів тисячі поліцейських ввірвалися до офісу Apple Daily, провели обшуки, вилучили техніку та затримали головреда видання й чотирьох менеджерів через обвинувачення в порушенні так званого закону про нацбезпеку, ухваленого в Китаї в червні 2020 року.

Газета належить відомому гонконзькому підприємцю-мільярдерові Джиммі Лаю, якого минулого року ув’язнили за участь у несанкціонованому мітингу у 2019 році.

На брифінгу для преси поліція повідомила, що з 2019 року Apple Daily опублікувала понад 30 статей, які закликають країни ввести санкції стосовно Гонконгу та материкового Китаю. Тобто, за словами міністра поліції Гонконгу, газета “використовує журналістику як інструмент для порушення нацбезпеки”.

Багато правозахисних організацій світу висловили обурення згортанням демократії в Гонконгу та закликали звільнити затриманих журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!