ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Гонконгу "закон про нацбезпеку" вперше застосували проти ЗМІ

18.06.2021, 10:49
Фото – Kin Cheung / AP
Фото – Kin Cheung / AP

Кількасот поліцейських у Гонконгу в четвер, 17 червня, заблокували роботу видання Apple Daily, яке пише критичні матеріали про Китай, а також арештували його головного редактора й чотирьох керівників та заблокували його рахунки. Про це повідомляє hromadske з посиланням на South China Morning Post.

На пресконференції гонконзька поліція оголосила підстави для проведення таких слідчих дій: мовляв, з 2019 року Apple Daily опублікувало понад 30 статей із закликами до інших країн накласти санкції проти Гонконгу й КНР.

Зокрема, міністр безпеки Гонконгу Джон Лі заявив, що дії Apple Daily "були спрямовані на використання журналістської роботи як засобу з підриву нацбезпеки", й закликав інших журналістів триматися якомога далі від працівників цього медіа.

Як зазначає SCMP, це перший відомий випадок застосування так званого закону про нацбезпеку, ухваленого влітку 2020 року, проти ЗМІ. Він передбачає покарання за заклики до незалежності Гонконгу й критичні висловлювання щодо влади материкового Китаю.

Газета Apple Daily виходить із 1995 року і 20 червня відзначатиме 26 років із дня заснування. Зараз вона транслює у Facebook процес підготовки наступного накладу до друку.

У розмові з BBC деякі працівники Apple Daily заявили, що планують продовжити роботу, але непокояться, що арешти керівництва й замороження рахунків можуть стати "початком кінця" їхнього ЗМІ.

У відкритому листі до читачів редакція Apple Daily назвала ситуацію "найгіршою добою в Гонконгу": "Хоча проти нашого видання вчиняється масивна атака, працівники продовжать виконувати свої обов’язки до останнього, щоб побачити настання сходу сонця".

Власник Apple Daily, гонконзький мільярдер Джиммі Лай, ще раніше потрапив в опалу гонконзької влади. Йому висунули низку звинувачень за "законом про нацбезпеку", а ще він уже сидить у в’язниці за звинуваченнями в підбурюванні до мітингів починаючи з 2019 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!