ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У фіксерки France 2, яка отримала поранення в Харкові, у переніссі застряг уламок скла

Українська фіксерка телеканалу France 2 Віолетта Педорич після обстрілу Парк-готелю (Харків) 10 січня загалом почувається добре, але в переніссі застряг уламок скла. Тепер лікарі спостерігатимуть за ним певний час.

Про це Віолетта розповіла в коментарі Інституту масової інформації.

“Якщо все загоїться і не турбуватиме, лишать його там. Якщо запалення не мине, намагатимуться шукати, можливо доведеться вирізати тканини”, – додала медійниця. Вона зазначила, що погоджується з думкою, що окупанти цілять по готелях, де зупиняються медійники. 

За її словами, команда, до якої окрім неї входили журналістка Анаїс Анке (Anaïs Hanquet) і операторка Валері Лукас (Valérie Lucas), того дня поверталась із Покровська (Донецька область). Вони прямували до Сум, але оскільки трохи вибилися з робочого графіка, то зупинилися на ночівлю в Харкові. У Парк-готелі вони зупинялися вже неодноразово, тому і 10 січня поїхали саме до цього закладу, там були вільні місця.

“Приїхали ми приблизно о 22:20. Точний час не пам’ятаю. Заселяємося. Йдемо до ліфта. Мабуть, коли їхали в ліфті, лунала повітряна тривога, яку ми не чули. Виходимо на третьому поверсі. Журналістки мали жити в одній частині, я в іншій. Я вже знала, де моя кімната, а вони ще шукали”, – говорить Віолетта.

 Фото - Instagram-акаунт Віолетти Педорич

 

За її словами, вона встигла зайти до кімнати, ввімкнути світло. Тоді сталося перше влучання. Віолетта каже, одразу зрозуміла, що сталося. Вона з ліхтариком вийшла в коридор, там почула голоси колег. Тоді ж стався другий удар.

Як зазначає фіксерка France 2, під час першого удару її колеги ще були в коридорі, тому їх не поранило. А вона до своєї кімнати вже потрапила, і, хоча була далеко від вікна, її посікло осколками.

“Сильно текла кров по обличчю. Але я відчувала, що все окей. Тобто нічого страшного немає”, – зазначає Віолетта Педорич.

Попри природну паніку в цій ситуації Віолетта з колегами знайшли можливість спуститися на перший поверх, а далі вони потрапили у двір через вікно однієї з кімнат на першому поверсі.

Лікарі, які оглянули медійницю на місці обстрілу, пропонували їй шпиталізацію, але вона відмовилася. Далі вони з колегами вирушили до метро, оскільки таким було розпорядження редакції, щоб убезпечити співробітниць від подальшої можливої небезпеки. 

Вона додала, що їхній водій мав друзів у Харкові. Тож ночувати поїхав до них. Тому авто команди не було знищене, як авто редакції турецької агенції Анадолу та купа інших авто, припаркованих поруч із готелем.

“Якщо говорити про Парк-готель, то там справді постійно, коли туди приїжджали, зустрічали групи й французького телебачення, американського. Це був досить відомий готель серед журналістів. Також у ньому зупинялися представники міжнародних організацій”, – додала Віолетта.

Як повідомляв ІМІ, 10 січня під час російського обстрілу харківського готелю “Парк” дістали поранення журналіст Давіт Качкачішвілі та фотографка Озге Еліф Кізіл турецького інформаційного агентства Анадолу. Також було знищено авто команди. Крім того, поранення дістала українська фіксерка каналу France 2 Віолетта Педорич.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що росіяни обстріляли готель двома ракетами С-300.

Поліція розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що Росія вдарила по готелю в Харкові цілеспрямовано, всі потерпілі є цивільними. Він зазначив, що готель використовували здебільшого іноземні журналісти.

“У цьому готелі ніколи військові не жили, це знає майже весь Харків. Цей готель використовувався журналістами. Це був загальновідомий факт. На момент удару в готелі перебували іноземні журналісти, зокрема з Туреччини. Тому я вважаю, що цей удар РФ здійснила саме по ЗМІ”, – сказав Тимошко.

ІМІ веде моніторинг злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні. За рік і десять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 548 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!