ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Facebook створили фейкову сторінку УП і пишуть про корупцію в Южноукраїнську

У соціальній мережі Facebook з'явилася фейкова сторінка, яка використовує бренд онлайн-видання “Українська правда”. На сторінці опубліковано кілька посилань на матеріали медіа, а також пост про нібито корупцію в Южноукраїнську Миколаївської області.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області.

Сторінка зі статусом приватного акаунту має назву “Українська Правда”, на аватарці та обкладинці розміщено логотип видання в поганій якості. У розділі “Інформація” місцем навчання зазначено миколаївський центр журналістських розслідувань “NiKCenter”, місце проживання – Київ. У “друзях” у сторінки сім осіб.

Перший пост на сторінці з’явився 7 грудня 2023 року. Це була публікація з посиланням на новину “Української правди” із заявою президента США Джо Байдена. Водночас опубліковано ще три аналогічні пости з новинами медіа.

Скриншот ІМІ

10 грудня на сторінці був опублікований пост “В місті Южноукраїнськ директор лікарні та чиновники через міську лікарню хочуть “привласнити мільйони” бюджетних коштів”.  У ній автор публікації пише про публічні закупівлі Южноукраїнської міської лікарні та від імені “Української правди” звертається до голови обласної військової адміністрації Віталія Кіма та керівника облради з вимогою “негайно звернути увагу”.

Зазначимо, що офіційна сторінка “Української правди” у фейсбуці має значок підтвердженого облікового запису. Це означає, що він пройшов відповідну автентифікацію компанією Meta. У фейсбуці в УП 833 тисячі підписників.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2023 року з'явився фейковий сайт, який імітує сайт онлайн-видання “Українська правда”. Журналіст Павло Казарін звернув увагу на те, що від його імені опублікували на сайті-клоні УП нібито його колонку. “Українська правда” звернулася за цим фактом до СБУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!