ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Черкасах чоловіка засудили до двох років виправного центру за лайки російським солдатам

20.09.2022, 13:33

Придніпровський районний суд міста Черкаси призначив два роки обмеження волі у виправному центрі громадянину, який у соцмережі “Одноклассники” лайкав та поширював публікації з ознаками виправдовування збройної агресії РФ проти України й глорифікації ворожої армії.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на вирок від 12 вересня.

Такі публікації в “Одноклассниках” чоловік вподобав і поширив у період із 26 травня до 1 червня 2022 року, перебуваючи в місті Золотоноша. 

Наприклад, 26 травня лайкнув відеозапис під назвою “Добровольцы из Бурятии едут защитить Донбасс и освободить Украину от нацистского режима”. 29 травня вподобав відеозапис “Добровольцы с Урала из группы “Отважных” уничтожают украинских боевиков”. Того ж дня проставив “класс” до тексту “Старший стрелок мотострелкового отделения, находясь под огнем противника, помог двум товарищам эвакуироваться, оказал им первую медпомощь и до прихода подкрепления прикрывал их. В итоге… уничтожил троих националистов, пытавшихся захватить в плен мотострелков. Умница! Так держать!”.

Згодом вподобані обвинуваченим публікації автоматично поширювалися на його сторінці в “Одноклассниках” і були видимі для необмеженого кола осіб.

На судовому засіданні чоловік визнав провину частково. Пояснив, що зареєструвався в російській соцмережі приблизно півтора року тому. За допомогою мобільного телефона ставив лайки та поширював публікації. Йому як користувачу було відомо, що коли він ставить позначку, що йому сподобалося відео або фото, то в такий спосіб він їх поширює. Про це йому розповідала його знайома, яка просила поширювати та робити популярнішими її фото. Разом з тим пояснив, що в його телефоні не працював динамік з осені минулого року, а в червні 2022-го, приблизно за місяць до затримання, пошкодився ще й екран телефона. Тому він не завжди міг прослуховувати відео, тільки бачив його та розумів друкований текст.

Про те, що в Україні введено воєнний стан через збройну агресію з боку РФ йому нібито стало відомо лише в березні 2022 року, тому що він не має вдома телевізора та радіо. Новини дізнавався з інтернету, користувався стрічкою новин в “Одноклассниках”, Youtube, Спейс.ру.

Підсудний зізнався, що “спочатку нейтрально ставився до воєнних дій РФ, тому що читав та розділяв думку, що вони мають право на деякі території України, які до складу УРСР на початку створення не входили, зокрема Крим, Херсонська, Сумська області тощо”. Публікації, які поширив, були йому зрозумілі.

На судовому засіданні громадянин казав, що щиро розкаявся, провину визнає і просить суворо не карати, даючи шанс на виправлення. Наголосив, що тепер засуджує свою поведінку та переглянув своє ставлення до воєнних дій РФ на території України.

Суд пом’якшив обвинувачення, вилучивши таку кваліфікувальну ознаку, як повторність. Обвинувачений вчиняв тотожні злочинні діяння, об’єднані єдиним наміром – виправдування збройної агресії РФ і тимчасової окупації частини території України, а також глорифікації окупантів. Ці дії скоєно протягом короткого проміжку часу, з 26.05.2022 до 01.06.2022, в одній соцмережі з використанням публікації з одного і того самого джерела – стрічки новин соціальної мережі, тому ознаки повторності начебто відсутні. Водночас підстав для умовного покарання чи м’якшого, ніж передбачено законом, суд не побачив.

Суд визнав громадянина винним у глорифікації окупантів і призначив два роки обмеження волі, які він відбуватиме у виправному центрі. Телефон, яким користувався обвинувачений під час скоєння злочину, конфіскують.

Liked the article?
Help us be even more cool!