ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі з колонії випустили дружину ув’язненого журналіста Радіо Свобода Ігоря Лосіка

Дар'я Лосік. Фото – Радіо Свобода

У липні з жіночої колонії №4 міста Гомель (Білорусь) звільнили п’ятьох жінок-політв’язнів, серед них – дружину ув’язненого журналіста Радіо Свобода Ігоря Лосік Дар’ю Лосік. Про це повідомляє правозахисний проєкт “Гомельська Вясна”.

За даними правозахисної організації “Вясна”, Дар’я була звільнена 3 липня за амністією або помилуванням.

Дар’ю Лосік затримали вранці 18 жовтня 2022 року, після обшуку в неї вдома за звинуваченням у “сприянні екстремістській діяльності”.

19 січня 2023 року суд у Білорусі засудив її до двох років позбавлення волі. Верховний суд залишив рішення попередньої інстанції без змін. 

Підставою для звинувачення Дар’ї Лосік стало її інтерв’ю навесні 2022 року телеканалу “Белсат” про її чоловіка Ігоря Лосіка, “в якому вона позиціювала себе як дружина політв’язня”.

В інтерв'ю вона розповіла про умови утримання Лосіка та своє ставлення до арешту чоловіка.

“Вона позиціювала себе як дружина політв'язня. Вона дала особисту позитивну оцінку державним органам, до компетенції яких входить здійснення кримінального переслідування та правосуддя. Водночас вона повідомила, що її чоловік кримінальних дій не вчиняв і був засуджений незаконно. Вона закликала родичів інших засуджених наслідувати її приклад”, – йшлося в обвинуваченні, нагадує білоруська служба Радіо Свобода.

У колонії Дар’я Лосік працювала на швейній фабриці, де шила форму для силовиків.

Інші чотири звільнені жінки – Світлана Лупач, Поліна Половинко, Тамара Острейко та Катерина Маденкова – були засуджені за участь у мирних акціях протесту.

Неповнолітню доньку Дар'ї та Ігоря Пауліну після затримання Дар'ї опікували батьки.

Нагадаємо, фрилансера-консультанта Радіо Свобода та адміністратора опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Мінську (Білорусь) після обшуку за звинуваченням в організації масових заворушень. 

У грудні 2022 року Ігоря Лосіка засудили до 15 років позбавлення волі за нез’ясованими звинуваченнями. 

Останню інформацію рідні отримали від нього 20 лютого 2023 року. За словами колишніх міліціонерів Новополоцької колонії, Ігор більшу частину часу проводить у камерному приміщенні, він максимально ізольований від зовнішнього світу.

Liked the article?
Help us be even more cool!