ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі вийшли на волю четверо працівників Пресклубу, їх "помилували"

20.08.2021, 11:17
Фото: Пресклуб Білорусь
Фото: Пресклуб Білорусь

Засновниця білоруського Пресклубу Юлія Слуцька, оператор Петро Слуцький, директор Сергій Ольшевський та програмна директорка Алла Шарко вийшли на свободу. Їх помилували. Про це повідомила сама організація, пише “Детектор медіа”.

Згідно з кримінальним кодексом Білорусі, від кримінальної відповідальності може звільнятися той, хто “добровільно відшкодував завдані збитки, сплатив дохід, отриманий злочинним шляхом”.

6 січня рідні затриманих перевели на рахунок СК 110 тисяч білоруських рублів як “відшкодування завданих збитків”.

Колишня журналістка пропагандистського державного телеканалу БТ Ксенія Луцкіна залишається єдиною фігуранткою справи Пресклубу. Вона досі перебуває в ув'язненні.

Як пише Наша Ніва, їй запропонували написати прохання про помилування, вона відмовилася.

Ксенія Луцкіна працювала 15 років на державному телебаченні. Вона пішла у відставку після виборів 2020 року й збиралася створити альтернативний канал, коли її затримали. Журналістку звинуватили в ухиленні від сплати податків. У неї маленький син, батьки стурбовані станом здоров’я дочки.

Також у “справі Пресклубу” в СІЗО №1 на Володарського залишається ще одна людина – ексоператор “Білорусь-1” Денис Соколовський. Про це Zerkalo.io розповіла його дочка Василина.

Водночас білоруський юрист Сергій Зікрацький, який є представником Світлани Тихановської з правових питань, зазначає, що з юридичного погляду дії влади Білорусі залишаються незаконними.

“Базуючись на перших повідомленнях, працівників Пресклубу саме “помилували”. Тому те, що сталося вчора, – незаконно. Відповідно до статті 96 Кримінального кодексу помилування здійснюється щодо особи, засудженої за злочин. Ніхто з тих, хто вийшов вчора із СІЗО, не був засуджений”, – зауважив Зікрацький.

Адвокат додав, що влада спочатку порушила закон, кидаючи людей за ґрати, а потім знову порушує закон – відпускаючи незаконно затриманих.

Нагадаємо, 22 грудня 2020 року в Мінську (Білорусь) силовики затримали засновницю неформального об'єднання медіапрофесіоналів “Пресклуб Білорусь” Юлію Слуцьку, а також прийшли з обшуками до офісу та працівників Пресклубу: Алли Шарко, Сергія Якупова і Сергія Ольшевського.

Обшуки проходили в межах кримінальної справи за ст. 243 ч. 2 (“Ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі”). Після обшуків затриманих забрали на допити до Департаменту фінансових розслідувань Комітету державного контролю Білорусі.

Слуцьку підозрюють в ухиленні від сплати податків в особливо великому розмірі, Шарко, Ольшевського, Слуцького – у співучасті. 

24 грудня Юлію Слуцьку, Сергія Ольшевського, Аллу Шарко, Сергія Якупова та Петра Слуцького взяли під варту

31 грудня 2020 року затриманим висунули звинувачення.

Білоруські правозахисники визнали затриманих співробітників Пресклубу політв'язнями.

Liked the article?
Help us be even more cool!