ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі проти засновника NEXTA Степана Путила та його колеги порушили справу за "тероризм"

20.05.2022, 11:22
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальну справу щодо засновника телеграм-каналу NEXTA Степана Путила та його колеги Яна Рудика, повідомляє Белсат.

Справу порушено за частиною 1 статті 290-5 кримінального кодексу. Їх звинувачують в “організації та керівництві діяльністю терористичної організації NEXTA”.

За даними слідства, з 2020 року обвинувачені використовували свої інформаційні ресурси “для дестабілізації ситуації на території Білорусі та радикалізації акцій протесту”.

“Терористи неодноразово закликали до розпалювання соціальної ворожнечі, блокування доріг та координації вуличних заворушень, вчинення терактів на залізниці та диверсій на підприємствах, які могли призвести до техногенних катастроф”, – зазначили у слідчому комітеті.

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.

У Білорусі на Степана Путила заведено кримінальні справи ще за 10 статтями кримінального кодексу.

Нагадаємо, Telegram-канал NEXTA, а також підрозділи NEXTA Live та LUXTA були визнані в Білорусі терористичною організацією та з 8 квітня 2022 року їхня діяльність заборонена на території країни.

18 травня Олександр Лукашенко підписав схвалені парламентом поправки до кримінального кодексу, згідно з якими в Білорусі розстрілюватимуть за плани “вчинити теракт чи вбивства політиків”.

Як повідомляв ІМІ, 26 січня 2022 року Окружний суд Варшави 26 січня відмовив в екстрадиції до Білорусі засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила. Білоруська влада звинуватила Степана Путила в організації масових заворушень і групових дій, що порушують громадський порядок, а також у розпалюванні ворожнечі та за низкою інших статей.

Телеграм-канал Nexta Live став головним джерелом інформації про протести в Білорусі у 2020 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!