ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі правозахисний центр "Вясна" визнали "екстремістським формуванням"

Міністерство внутрішніх справ Білорусі визнало “екстремістським формуванням” правозахисний центр “Вясна”. Про це повідомляє державний білоруський ресурс БЕЛТА з посиланням на МВС країни.

Повідомляється, що вказану групу громадян визнано “екстремістським формуванням” за “організацію діяльності з підготовки та здійснення зазіхань на суверенітет та громадську безпеку Білорусі, дискредитацію та образу посадових осіб”. 

Діяльність групи та пов'язаних з нею більш ніж 30 ресурсів заборонено на території Білорусі.

“Особи, які беруть участь або здійснюють будь-яке передання відомостей представникам цієї групи, визнаються учасниками екстремістського формування та будуть притягнуті до відповідальності за ст. 361-1 та 361-4 КК, що призводить до покарання аж до семи років позбавлення волі”, – йдеться в повідомленні.

Водночас “Вясна” повідомляє, що їх до відповідного списку ще не внесено. Організація нагадує, що наразі п'ять її членів залишаються за ґратами: голова Олесь Біляцький, заступник голови Валентин Стефанович, юрист Володимир Лабкович, координаторка волонтерської служби Марфа Рябкова та волонтер Андрій Чепюк.

Як повідомляв ІМІ, 3 березня 2023 року в Білорусі очільника правозахисного центру “Вясна” та лауреата Нобелівської премії миру Олеся Біляцького засудили до 10 років позбавлення волі. Окрім Біляцького вироки ухвалили ще трьом правозахисникам. Усіх їх визнали винними в “контрабанді організованою групою” та “фінансуванні групових дій, які грубо порушують громадський порядок”.

Напередодні ухвалення вироку міжнародні правозахисні організації виступили з вимогою звільнити правозахисників і зняти з них усі звинувачення. Увечері 2 березня в польських містах Варшаві та Гданську відбулись акції солідарності з політв'язнями.

Нобелівську премію миру 2022 року було присуджено українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”, білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал”.

Керівника білоруського правозахисного центру “Вясна” Олеся Біляцького затримали 14 липня 2021 року. Центр “Вясна” заявив, що їхнє переслідування є політично мотивованим, оскільки організація веде лише мирну діяльність щодо захисту прав людини і основних свобод у Білорусі, гарантованих як конституцією країни, так і міжнародними нормами у сфері прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!