ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі оголосили вироки журналістам інформагентства БелаПАН

06.10.2022, 16:56
Фото – Белсат
Фото – Белсат

Мінський обласний суд оголосив вироки для чотирьох фігурантів справи, пов'язаної з інформаційним агентством БелаПАН, повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Судові засідання були закритими, а всі учасники підписали документ про "нерозголошення процесуальної таємниці". Отже, невідомо, які терміни для обвинувачених вимагав прокурор.

Суддя зрештою оголосив, що головну редакторку агенції Ірину Левшину засуджено до чотирьох років колонії, колишнього гендиректора Дмитра Новожилова – до шести років, його колишнього заступника Андрія Олександрова – до 14 років, соціологиню Ірину Злобіну – до дев'яти років ув'язнення.

Обвинуваченим присудили штрафи: Новожилову – 22 400 білоруських рублів (326 тис. грн), Злобіній – 25 600 руб. (373 тис. грн), Олександрову – 32 000 руб. (466 тис. грн). Їм також заборонено обіймати певні посади протягом п'яти років.

Рішення може бути оскаржене в судах вищих інстанцій.

Левшина і Новожилов були затримані 18 серпня 2021 року як підозрювані за ст. 342 Кримінального кодексу (організація та підготування дій, що грубо порушують громадський порядок, або активна участь у них). 27 серпня СК повідомив, що їх також підозрюють у скоєнні злочину за ч. 2 ст. 243 КК (ухилення від сплати податків, що призвело до заподіяння шкоди у великому розмірі – "понад 100 тисяч рублів"). 

27 серпня Слідчий комітет Білорусі повідомив, що на затриманих співробітників білоруської незалежної інформаційної агенції БелаПАН завели кримінальну справу про ухилення від сплати податків – на колишнього директора БелаПАН Дмитра Новожилова, редакторку Ірину Левшину та журналіста Андрія Александрова.

18 серпня в Мінську провели обшуки в журналістів незалежного інформаційного агентства БелаПАН – у кореспондентки Ірини Турчиної, редактора Олександра Зайцева та бухгалтерки Катерини Боєвої.

14 січня в редакції БелаПАН вже був обшук, тоді силовики забрали рукописи, документи й жорсткий диск. Обшук влаштували через кримінальну справу проти колишнього заступника директора агенції, журналіста Андрія Александрова за статтею про організації чи участь у діях, які грубо порушують громадський порядок.

Білоруські правозахисники визнали їх політв'язнями.

Liked the article?
Help us be even more cool!