ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Берліні заборонили російські та українські прапори на 8 та 9 травня

05.05.2023, 13:03

Поліція Берліна заборонила демонструвати російські та українські прапори біля радянських меморіалів у Трептові, Тіргартені та Шенхольцер-Хайде на 8 та 9 травня.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Berliner Morgenpost.

У ці два дні відзначають 78-му річницю закінчення Другої світової війни в Європі. З метою забезпечення “гідного вшанування пам'яті загиблих воїнів тодішньої радянської армії” навколо трьох меморіалів також заборонено виконання маршів і військових пісень, повідомила 5 травня поліція.

Крім того, заборонено “виголошувати гасла, які у зв'язку із ситуацією, що склалася, можуть бути сприйняті за схвалення, прославлення або героїзацію війни в Україні”.

Як нагадує видання, подібна заборона на прапори вже існувала минулого року. Тоді вона викликала багато критики з українського боку, зокрема від тодішнього посла України в Німеччині Андрія Мельника.

Згідно з власною заявою сенату, він хотів забезпечити, щоб ушанування пам'яті жертв Другої світової війни не було затьмарене можливими конфліктами у зв'язку з нинішньою війною в Україні.

Поліція у своїй заяві від 5 травня висловила аналогічні аргументи. “Акт пам'яті й поваги до цих пам'ятників і меморіалів повинен бути збережений і на тлі російсько-української війни, що триває. Ця війна не має виходити за межі демократичного дискурсу в Берліні, особливо з огляду на символічну дату”, – йдеться в заяві.

Як і минулого року, заборони не поширюються на дипломатів та ветеранів Другої світової війни.

Торік глава МЗС Дмитро Кулеба заявляв, що неприпустимо ставити знак рівності між прапорами України та Росії.

“Якщо український прапор для когось у Берліні – це те саме, що російський прапор, то з тими людьми, які ухвалюють такі рішення, щось не так. Ми маємо з ними говорити, щоб з’ясувати, що саме з ними не так”, – заявив Кулеба.

Як повідомляв ІМІ, поліція Молдови штрафуватиме за носіння георгіївської стрічки 9 травня, оскільки Росія використовує її як символ агресії проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!