ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тиск на свободу слова: Стратком про заклики позбавити Texty.org.ua фінансування

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки вважає тиском на свободу слова і наступом на незалежну журналістику заклики позбавити Texty.org.ua фінансування та пропозиції визнати видання “терористичним”.

Про це йдеться в повідомленні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Там зазначили, що з 2010 року ця організація розвиває напрям журналістики даних і зарекомендувала себе як ґрунтовне та об’єктивне джерело інформації. 

“Вважаємо, що дослідження “Американські гойдалки. Від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні” зроблене на високому професійному рівні і справді не містить маніпуляцій, оціночних суджень, мови ворожнечі тощо. Відтак звинувачення, що лунають на адресу журналістів, є маніпулятивними та несправедливими”, – додали в Страткомі.

Як повідомляв ІМІ, видання Texty.org.ua заявило про тиск після публікації дослідження “Американські гойдалки: від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні”. Редакція Texty.org.ua зазначає, що всі дані, використані в дослідженні, взято з відкритих і офіційних джерел. Команда не називає фігурантів дослідження ворогами України, не оскаржує і не засуджує їхнє право на свободу висловлювання. Втім, констатує факт, що вони виступають проти підтримки України.

У редакції зазначили, що після публікації цього матеріалу директор Інституту Рона Пола Деніел Макадамс опублікував у соцмережі Х та на сайті інституту заяву, що видання Texty.org.ua, нібито фінансоване американським урядом, створило “список ненависті” американських громадян. У статті згадується, що один зі співзасновників видання проходив тренування в межах проєкту TechCAMP, що, на думку Макадамса, є доказом фінансування урядом США.

Після публікації Інституту Рона Пола його повідомлення почали поширювати інші консервативні видання, ультраправі та ліві американські активісти, атакуючи редакцію та авторів статті особисто.

Медіарух закликав Конгрес та Сенат США:

  • припинити тиск на видання Texty.org.ua і не використовувати українське медіа для внутрішньоамериканської політичної боротьби на тлі майбутніх виборів у США;
  • показати, що вони дійсно підтримують принципи свободи слова і готові стати на захист незалежних медіа та відкликати рішення, які можуть обмежувати свободу висловлювання незалежної української преси;
  • провести власне розслідування і встановити, чи дійсно факти, викладені в матеріалі Texty.org.ua, доводять поширення тез, співзвучних з агресивною кремлівською пропагандою в Сполучених Штатах Америки, і якщо так, то чому. 

14 червня Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявило, що Державний департамент не брав участі у створенні публікації видання Texty “Американські гойдалки: від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні”.

Liked the article?
Help us be even more cool!