ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Texty.org.ua заявило про тиск та погрози після публікації дослідження про тих, хто закликає припинити допомогу Україні

Команда української агенції журналістики даних Texty.org.ua заявляє про тиск після публікації дослідження "Американські гойдалки: від трампістів до комуністів, хто і як агітує за припинення допомоги Україні".

Про це йдеться в заяві видання.

У дослідженні, опублікованому 6 червня 2024 року, команда Texty.org.ua проаналізувала політичне, медійне та експертне середовище в США, що впливає на ухвалення рішень про подальшу підтримку України в російсько-українській війні. Дослідження містить таблицю з переліком організацій та осіб, які виступають проти підтримки України, їхні аргументи та їхні зв'язки з російською пропагандою.

Texty.org.ua зазначає, що всі дані, використані в дослідженні, взято з відкритих і офіційних джерел. Команда не називає фігурантів дослідження ворогами України, не оскаржує і не засуджує їхнє право на свободу висловлювання. Втім, констатує факт, що вони виступають проти підтримки України.

Як зазначають у редакції, після публікації цього матеріалу директор Інституту Рона Пола Daniel McAdams опублікував у соцмережі Х та на сайті інституту заяву, що видання Texty.org.ua, нібито фінансоване американським урядом, створило "список ненависті" американських громадян. У статті згадується, що один зі співзасновників видання проходив тренування в межах проєкту TechCAMP, що, на думку McAdams, є доказом фінансування урядом США.

Texty.org.ua спростовує ці звинувачення, пояснюючи, що Анатолій Бондаренко у 2013, 2014 та 2015 роках виступав у ролі тренера з дата-журналістики в цьому проєкті про боно.

Після публікації Інституту Рона Пола його повідомлення почали поширювати інші консервативні видання, ультраправі та ліві американські активісти, атакуючи редакцію та авторів статті особисто.

Медіа констатує: 11 червня конгресвумен Марджорі Тейлор Ґрін назвала публікацію "списком ворогів" і заявила, що за нею стоїть Президент України Володимир Зеленський.

12 червня новинний сайт FOX News повідомив, що сенатор Джей Ді Венс і член Палати представників Метт Ґейтц закликали державного секретаря Ентоні Блінкена надати інформацію про Texty.org.ua до 28 червня. Вони також звернулися до Комітету з питань асигнувань Палати представників із проханням припинити підтримку Texty.org.ua, і комітет ухвалив таку резолюцію.

13 червня власник соцмережі Х Ілон Маск, який також був згаданий у дослідженні, підтримав заклик конгресмена-республіканця позбавити організацію будь-якої донорської підтримки та закликав внести Texty.org.ua до списку терористичних організацій.

Команда Texty.org.ua розцінює цю кампанію як тиск на свободу слова та вияв шовінізму щодо громадян України, наголошуючи на своєму праві досліджувати потоки неправдивої інформації, які продукують щодо України.

Liked the article?
Help us be even more cool!