ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Царі йдуть, ми – залишаємося": блогер із Криму розповів, за яку фразу йому загрожує штраф у 100 тисяч

24.03.2023, 11:00
Фото – Крим.Реалії
Фото – Крим.Реалії

Після обшуку 15 березня 2023 року в селі Урожайне Сімферопольського району окупованого Криму в будинку активіста, блогера та громадянського журналіста Ролана Османова його самого відвезли до будівлі ФСБ, де в нього взяли пояснення щодо причетності чи непричетності до підриву залізниці в Бахчисараї. Там він пройшов поліграф, а потім його відвезли до Центру протидії екстремізму.

Про це Ролан Османов розповів у відеозверненні.

"На мене склали протокол щодо публічних висловлювань про зневагу до влади Російської Федерації", – говорить Османов.

Він зауважив, що фраза, яка стала причиною для складання протоколу, взята силовиками з його поста і звучала так: "Жоден цар не вартий, щоб за нього помирати або вбивати. Царі йдуть, а ми – залишаємося".

"Нині ми живемо в такий час, коли співробітники неоднозначні трактування трактують так, як їм треба. Тепер я чекаю на запрошення до суду, де розглядатиметься ця справа. Ця стаття передбачає штраф від 30 до 100 тисяч рублів", – розповів блогер.

Він також озвучив деталі обшуку 15 березня. За його словами, вранці того дня співробітники ФСБ перестрибнули через паркан і почали вламуватися до його будинку. Вони стукали у двері та вікна.

Їм відкрила двері 73-річна мати Ролана.

"Потрапивши до будинку, вони поклали мене на підлогу, одягли кайданки та почали зачитувати постанову, у якій ішлося, що в слідства нібито є свідчення щодо моєї причетності до підриву залізниці в Бахчисараї. Після прочитання вони почали обшук. Обшук відбувався у вкрай грубій формі, вкрай демонстративно та показово – перекидалися меблі, викидалися всі речі", – розповів громадянський журналіст.

За словами Ролана Османова, під час обшуку в його матері підскочив тиск, вона знепритомніла в коридорі, але силовики не викликали швидку, а продовжили обшук.

Раніше, у 2019 році, у Ролана Османова вже проходили "оперативно-розшукові заходи". Силовики тоді заявили, що нібито шукали наркотики, але нічого не знайшли та покинули його будинок.

Ролан Османов – учасник пікетів біля Ханського палацу, він протестував проти його знищення під виглядом реставрації. Активіст регулярно відвідує судові засідання з політично вмотивованих справ у Криму.

Як повідомляв ІМІ, 13 липня в окупованому Криму біля будівлі "Верховного суду", де відбувався процес у справі Нарімана Джелялова, російські силовики затримали кримськотатарського блогера та громадського активіста Ролана Османова. Йому присудили три доби адміністративного арешту за нібито "невиконання законних вимог співробітників поліції". У вересні 2022 року окупаційний Київський районний суд Сімферополя оштрафував Ролана Османова, який розмістив на своїй фейсбук-сторінці публікацію, що засуджує вбивство мирних мешканців та дітей в Україні. Суд визнав його винним у скоєнні адміністративного правопорушення та оштрафував на 40 тис. рублів. Османов має намір оскаржити вирок. Блогера обвинувачували за статтею 20.3.3 КпАП рф ("Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил РФ").

Liked the article?
Help us be even more cool!