ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Третина російських новин є передруком із офіційних державних джерел – дослідження ІМІ

16.06.2021, 16:31
Більше половини новин російської державної інформагенції ТАСС є позицією Кремля
Більше половини новин російської державної інформагенції ТАСС є позицією Кремля

Російські медіа найчастіше передруковують інформацію з офіційних державних джерел. Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, що стосувалося тематичного аналізу матеріалів на 10 найпопулярніших російських онлайн-медіа.

Джерела російських медіа умовно можна поділити на 4 популярних категорії:

  • Офіційні державні джерела (36%)
  • Інші медіа (30,7%)
  • Власні (13,6%)
  • Соціальні мережі (7,2%)

На ці чотири категорії джерел припадає 87,5% контенту. 

Також траплялися поодинокі  матеріли, де основним джерелом була інформація від бізнесу та компаній (2,7%), а також у 2,1% матеріалів відсутнє джерело інформації.

Для порівняння, в українських популярних медіа інформація від офіційних джерел трапляється лише у 14,9% матеріалів, тобто вдвічі рідше. Найчастіше українські журналісти передруковували інформацію з інших медіа – 32% та готували власні матеріали – 23,6%. І на відміну від російських медіа, українські активно беруть інформацію із соцмереж (21,4% джерел).

Така відмінність може свідчити про те, що влада РФ контролює та має вплив на контент популярних російських онлайн-медіа, оскільки кожна третя публікація в них має офіційне державне джерело інформації. Водночас можна зробити висновок, що  працівники росмедіа мляво включаються в написання власних матеріалів чи пошук ексклюзивів.

Найбільше контент від офіційних джерел полюбляють в редакції державної інформагенції «ТАСС» – понад половину, а саме 54,1% від загальної кількості матеріалів в цьому медіа є позицією офіційного Кремля.

Читайте повне дослідження: Ядро російських топ-сайтів. Про що і як пишуть кремлівські медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!