ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ткаченко, який удень не збирався у відставку, подав заяву, а потім здивувався заяві президента

Фото - Валентина Поліщук/Ліга
Фото - Валентина Поліщук/Ліга

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко ввечері 20 липня повідомив, що подав заяву про відставку. До того у вечірньому відеозверненні Президент України Володимир Зеленський попросив прем’єр-міністра Дениса Шмигаля розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики.

“Приніс сьогодні ввечері прем’єру заяву про відставку, через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни. Лише потім здивувався заяві президента щодо цього ж питання”, – написав Ткаченко в телеграмі.

Він додав, що “культура під час війни важлива”.

“І приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура – це щит нашої ідентичності та наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших”, – зазначив міністр.

Водночас ще вдень 20 липня в інтерв’ю Радіо Свобода Ткаченко заявив, що не збирається у відставку.

“Ні. З того, що я почув з приводу критики, на всі запитання я відповів. І щодо евакуації найбільшої з часів Другої світової війни, і щодо коштів на кіно я вам щойно відповідав. Якщо ці відповіді не задовольняють, то в депутатів завжди є право відправити мене на спокій”, – сказав він у відповідь на запитання “Ви вважаєте, що ви як міністр культури на своєму місці й нічого не робите такого, що б не схвалювало українське суспільство?”.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що бюджетні видатки під час війни мають іти на оборону.

"Очевидна річ. А кожен проєкт, який може бути реалізований за допомогою позабюджетних ресурсів, має бути реалізований за допомогою саме позабюджетних ресурсів. Це стосується різних сфер і, зокрема, галузі культури. Музеї, культурні центри, символи, серіали – усе це важливо, але нині маємо інші пріоритети. Знаходьте позабюджетні кошти, недержавні.

Я запропонував главі уряду два кроки. Перший: знайти позабюджетні кошти на проєкти, які нині дійсно потрібні. У світі є люди, які можуть допомогти. Другий: попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України”, – сказав президент.

Як повідомляв ІМІ, раніше петиція на сайті Кабінету Міністрів України із закликом до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля ініціювати звільнення Олександра Ткаченка набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

11 листопада 2021 року міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко написав заяву про відставку. Причиною, за його словами, стало рішення забрати Держкіно в Міністерства культури та інформполітики й передати його в управління Кабміну, а також сума, передбачена в держбюджеті-2022 на культуру.

Проте Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики не підтримав наміру Ткаченка піти у відставку, його заяву офіційно не зареєстрували у Верховній Раді. Ткаченка призначено міністром у 2020 році.

Liked the article?
Help us be even more cool!