ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеканалу "Наш" оголосили попередження за трансляцію пресконференції Путіна

24.12.2020, 10:53
Фото – YouTube Наш
Фото – YouTube Наш

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила телеканалу “Наш” (ТОВ “Наш 365”, Київ) попередження через трансляцію пресконференції президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Таке рішення Нацрада ухвалила 23 грудня, повідомляється на сайті регулятора.

Попередження оголошено через недотримання пунктів "а", "в" частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення", а саме щодо необхідності дотримуватися законодавства і вимог ліцензії та поширення об’єктивної інформації.

Перевірку ліцензіата Нацрада проводила на підставі моніторингу за 19 грудня 2019 року. Цього дня в ефірі телеканалу Нацрада зафіксувала трансляцію з 13:08 до 13:59 частини річної пресконференції Путіна. Крім того, одночасно відбувалася пряма трансляція з вулиці Хрещатик у Києві, яку було протитровано: "Нацкорпус перекрив Хрещатик". 

Як зазначає Нацрада, також пресконференція супроводжувалася плашками з цитатами Путіна, які "не відповідали змісту пресконференції в зазначеному відрізку часу".

За інформацією регулятора, протягом пресконференції, яку транслював телеканал "Наш" у прямому ефірі, подавалась інформація про боротьбу Росії зі світовим тероризмом, безперспективність і недоцільність санкцій світової спільноти проти Росії, досягнення військово-промислового комплексу Росії, створення новітніх систем озброєнь, наукові, технологічні та економічні досягнення Росії, позиція уряду Росії в конфліктах у Сирії, Лівії, досягнення соціальної політики Росії, політика Росії щодо російськомовного населення, зокрема частини населення України, підвищення рівня життя російського населення. 

“Загалом усі теми висвітлювалися з позицій президента й уряду Російської Федерації. Оприлюднені наративи мали однобічний, пропагандистський характер і не були забезпечені збалансованими коментарями представників українського телеканалу, громадськості, гостей студії або експертів після завершення прямої трансляції”, – зазначає Нацрада.

У заяві до Нацради ліцензіат пояснив, що правовою підставою для прямої трансляції пресконференції Путіна була угода між ТОВ “Наш 365” та Reuters News&Media Ltd. Відповідно до цього договору компанія “Reuters” не відповідає за використання ліцензійного контенту, який “призначений тільки для редакційного використання”, а клієнт (ТОВ “Наш 365”) зобов’язаний самостійно визначати, “является ли определенное использование Редакционным использованием”. 

Отже, зазначає Нацрада, ліцензіат мав можливість забезпечити трансляцію власним редакційним коментарем та/або збалансованим плюралістичним коментарем із висловленням різних думок і позицій з важливих питань соціально-економічної та політичної ситуації в Україні в контексті інформації, поширеної Путіним.

Крім того, зазначила Нацрада, частина преcконференції Путіна в часовому проміжку між 13:08 до 13:59, що транслював канал, була “безальтернативною подачею однобічної суб’єктивної позиції В. Путіна, а отже і пропагандистською інформацією”. 

“В ефірі каналу не зафіксовано трансляції іншої позиції, не було оприлюднено спростування, заперечення чи інших форм повідомлень, які б спростували, пояснили чи надали підстави для суспільної дискусії з порушених В. Путіним під час пресконференції питань, обмежуючи свою аудиторію виключно однією точкою зору, яка суперечить міжнародним та українським правовим актам щодо агресії проти України”, – зазначила Нацрада.

Національна рада вирішила застосувати до ТОВ “Наш 365” санкцію оголошення попередження, “оцінивши ефір телеканалу “Наш” від 19 грудня 2019 року і зваживши на шкоду, яку несе суспільству поширення необ’єктивної односторонньої інформації, особливо в питаннях, що стосуються національної безпеки”.

Також компанію зобов’язано впродовж місяця з дня ухвалення цього рішення погодити свою діяльність із вимогами чинного законодавства.

Як повідомляв ІМІ, 20 грудня 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову виїзну перевірку супутниковому телеканалу “Наш” (ТОВ “Наш 365”, Київ) через трансляцію пресконференції президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Liked the article?
Help us be even more cool!