ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Telegram є єдиним ресурсом, що дозволяє російській пропаганді бути трохи гнучкою й адаптивною, – Романюк

18.11.2022, 13:45
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Месенджер Telegram є єдиним ресурсом, який дозволяє російській пропаганді бути бодай трохи гнучкою й адаптивною.

Про це сказала виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк під час вебінару "Нові виміри російської пропаганди. Інформаційні спецоперації в телеграмі", організованого 8 листопада ІМІ.

"Телеграм – єдиний ресурс, який дозволяє російській пропаганді бути бодай трохи гнучкою й адаптивною. Російська пропаганда побудована вертикально, шаблонна й суха. Особливо в порівнянні з Україною, де, щойно щось трапляється, відразу виникає багато різних реакцій, думок, мемів. У Росії натомість є чіткі канали поширення інформації, яка суворо контролюється. Телеграм справляє враження динамічного й оперативного контенту, тому через нього легше впливати на українців, не звиклих до такого дубового подання інформації", – зазначила вона.

Романюк розповіла, що перш ніж піти в наступ на Україну, росіяни створили десятки телеграм-каналів з новинами нібито про українські міста й села, які вони розраховували окупувати. 

"Були й випадки, коли місцеві власники телеграм-каналів продавали їх окупантам. Зараз через ці канали також поширюють пропаганду й дезінформацію", – додала вона.

Крім того, Романюк зауважила, російська пропаганда стає дедалі агресивнішою, тому ІМІ намагається  її класифікувати. Зокрема, це геноцидна риторика – та, що передбачає удари по цивільних об’єктах, викрадення дітей, сакралізацію війни; ознаки агресивної війни, наприклад фейки та маніпуляції про те, що Україна планує захопити інші країни; заклики до порушення територіальної цілісності, повалення режиму – прямі злочини.

"Це той рівень дезінформації, який вимагає реагування на рівні кримінального законодавства та міжнародного трибуналу", – додала вона.

Нагадаємо, з жовтня ІМІ розпочав серію публікацій про інформаційні злочини російських пропагандистів задля збору інформації, яка допоможе притягнути їх до відповідальності. Перший матеріал циклу присвячено очільниці російської державної телекомпанії RT Маргариті Симоньян, яка добре відома своїми закликами до анексії українських територій та підбурюваннями до збройної агресії проти українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!