ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Telegram став для кіберзлочинців альтернативою даркнету – Financial Times

17.09.2021, 16:38
Фото – corinna-goering.de
Фото – corinna-goering.de

Telegram став для кіберзлочинців альтернативою даркнету: у месенджері виявили мережу торговців краденими даними в каналах із тисячами підписників, яка розростається.

Про це йдеться в розслідуванні Financial Times, проведеному спільно з компанією Cyberint, повідомляє "Економічна правда".

Як пише газета, під час розслідування виявили мережу хакерів, які діляться отриманими завдяки витокам даними, іноді через канали з десятками тисяч підписників, водночас у багатьох випадках запропонований контент нагадує той, який викладають у даркнет.

За словами аналітика компанії Cyberint Тала Самра, Cyberint за останній час зафіксувала зростання активності кіберзлочинців у Telegram на понад 100%.

У компанії заявили, що кількість згадок фраз “Email: pass” і “Combo”, які на жаргоні хакерів позначають доступ до вкрадених адрес електронних пошт або паролів, за останній рік збільшилася вчетверо – приблизно до 3400.

Як підкреслює FT, в одному з Telegram-каналів, у якого було більш ніж 47 тис. підписників, хакери продавали або просто поширювали сотні тисяч злитих імен користувачів і паролів.

“В одному з постів канал повідомив про отримання доступу до 600 тис. логінів користувачів сервісів Яндекса. Канал також публікував дані користувачів Google і Yahoo, гри Minecraft, а також ігрових платформ Origin і Uplay. У четвер Telegram видалив цей канал, після того як з ним зв'язалася FT”, – додає видання.

Серед інших видів даних, якими торгують у Telegram, FT називає дані кредитних карток і банківських рахунків, копії паспортів.

Крім того, злочинці діляться через месенджер шкідливим програмним забезпеченням та інструкціями для зламу.

Також повідомляється, що кількість посилань на групи й канали в Telegram, які поширюються на форумах у даркнеті, минулого року становила близько 172 тис., а цьогоріч перевищила 1 млн.

“Перехід кіберзлочинців у Telegram частково пояснюється анонімністю, яку надає шифрування месенджера”, – пояснив Самро.

За його словами, Telegram також доступніший, надає якісніший набір функцій і зазвичай з меншою ймовірністю, ніж форуми в даркнеті, відстежується правоохоронними органами.

Сам Telegram заявив FT, що в нього є правило про видалення несанкціоновано опублікованих персональних даних.

У месенджері підкреслили, що кожного дня його “команда професійних модераторів, яка постійно зростає”, видаляє понад 10 тис. спільнот у зв'язку з повідомленнями користувачів про порушення умов надання послуг.

Нагадаємо, ІМІ провів за допомогою сервісу TGstat дослідження 10 телеграм-каналів та 10 дописів в українському сегменті тг-каналів, які система визначила як найпопулярніші в серпні 2021 року. 

До 10 найпопулярніших телеграм-каналів в українському сегменті входять такі канали: Коронавірус Інфо, Украина Сейчас, Украина 24/7, Музыка | Музика | Треки, ТСН, Украина Online, First, Всевидящее ОКО ?, Типичная Украина? та Анатолий Шарий.

Згідно з дослідженням ІМІ, до п’ятірки найпопулярніших телеграм-каналів входить клон ТСН.

Також дослідження ІМІ показало, що вісім із десяти найпопулярніших телеграм-каналів в Україні є анонімними.

Liked the article?
Help us be even more cool!