ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби заборонили жінкам відвідувати національний парк Банд-е Амір

28.08.2023, 13:00
Фото – Amu TV
Фото – Amu TV

В Афганістані радикальний ісламістський рух “Талібан” заборонив жінкам відвідувати національний парк Банд-е Амір у провінції Баміян, повідомляє ВВС.

В. о. афганського міністра чеснот і пороків Мохаммад Халед Ганафі заявив, що жінки ходили парком без хіджаба. 

Він закликав священнослужителів і служби безпеки заборонити жінкам заходити в парк, доки не буде знайдене розв’язання проблеми.

Парк Банд-е Амір має популярність серед туристів і у 2009 році став першим національним парком в Афганістані. Це відоме місце сімейного відпочинку, і заборона на жінок завадить багатьом відвідувати парк.

ЮНЕСКО описує парк як “природно сформовану групу озер, якій притаманні своєрідні геологічні утворення й будова, а також природна й унікальна краса”.

Колишня депутатка Маріям Солайманхіль написала в соцмережі Х вірша про заборону. У тексті йдеться: “Ми повернемося, я знаю”.

Дослідниця з Human Rights Watch Ферешта Аббасі зазначила, що заборону було оприлюднено на День рівності жінок, і написала, що це “абсолютна неповага до жінок Афганістану”.

Спеціальний доповідач ООН з питань прав людини в Афганістані Річард Беннетт поцікавився, чому обмеження на відвідування Банд-е Аміру є “необхідним для дотримання шаріату й збереження афганської культури”.

Як повідомляв ІМІ, 19 липня 2023 року в Кабулі жінок, які протестували проти рішення талібів закрити салони краси, розганяли водометами, а також застосували електрошокери.

8 березня 2023 року місія ООН в Афганістані заявила з нагоди Міжнародного жіночого дня, що “Талібан” запровадив найрепресивніший у світі режим для жінок.

Екстремістське угруповання “Талібан” захопило владу в Афганістані у 2021 році, після чого проголосили “Ісламський Емірат Афганістан”. Таліби запровадили безліч обмежень для журналістів, жінок, музикантів тощо.

Марія Ігнат'єва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!