ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби побили афганську журналістку та змусили записати відео із запереченням побиття

04.08.2022, 13:12
Фото – фейсбук Salgi Ihsas
Фото – фейсбук Salgi Ihsas

В Афганістані члени ультрарадикального руху “Талібан” побили афганську журналістку, співробітницю незалежного мовника Radio Dost Селгай Есас (Salgi Ihsas), а згодом змусили її записати відеозвернення про непричетність талібів до побиття.

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на Комітет захисту журналістів (CPJ).

Так, 20 липня кілька озброєних чоловіків підійшли до журналістки, коли вона йшла додому. Вони вистрілили в повітря, назвавши себе “моджахедами”, або членами “Талібану”, розповіла Есас.

Постріл налякав її і змусив кинути телефон, який вона тримала в руках. За словами журналістки, коли вона нахилилася, щоб підняти його, один з чоловіків вдарив її по потилиці, ймовірно пістолетом. Перш ніж втратити свідомість, жінка почула, як один з нападників сказав, що це їй за те, що не “сиділа вдома попри їхні попередження”, розповіла Есас.

Місцеві жителі відвезли непритомну Есас у клініку, пізніше жінку доправили до державної лікарні, де вона отримала лікування від забитої спини, болю в голові й запаморочення.

Жодних речей у неї не зникло, тож журналістка вважає, що напад був розправою за її професійну діяльність.

Після нападу Есас записала аудіоповідомлення з описом інциденту та поділилася ним зі своїм другом. Згодом запис поширився в соцмережах. 

Після оприлюднення в інтернеті члени “Талібану” затримали батька і дядька Есас і з’явилися в будинку журналістки, запитавши, чому вона образила “Талібан” і поставила під сумнів їхній авторитет. Після того як це відеозвернення було опубліковане в інтернеті, Есас і її сім’я отримали погрози від членів “Талібану”. Це змусило їх переховуватися, повідомила журналістка CPJ, заявивши, що побоюється за своє життя.

Під тиском талібів та родичів, які заявили, що побоюються, що робота Есас наражає їх на небезпеку, журналістка записала відеозвернення, зачитавши текст, наданий членами “Талібану”. В ньому вона заперечила причетність талібів до нападу на неї. За словами жінки, після цього її батька та дядька відпустили.

24 липня підконтрольне талібам інформаційне агентство Бахтар заявило, що напад на Есас став наслідком “особистого конфлікту”, а також опублікувало її відеозвернення.

Ще у 2020 та 2021 роках Есас повідомляла, що отримувала багато погроз смертю, працюючи ведучою місцевого мовника Enikass Radio and TV. Зокрема, 2021 року до її сімейної автівки прикріпили саморобний вибуховий пристрій, внаслідок вибуху поранення отримали кілька родичів журналістки. Есас не було в автівці, але вона переконана, що цей напад був помстою за її журналістську діяльність, оскільки стався незабаром після вбивства чотирьох співробітниць Enikas TV.

Таліби націлилися на це іранське медіа, оскільки воно “пропагувало свободу слова і наймало журналісток”, згідно з інтерв’ю з власником і директором мовника Зельмаєм Латіфі газеті Subhe Kabul.

Есас повідомила, що через численні погрози була вимушена залишити Enikas TV на початку 2021 року. П’ять місяців працювала репортером незалежного мовника Shamshad TV в Кабулі, де продовжувала отримувати погрози, а згодом влаштувалася на роботу в Radio Dost.

У CPJ заявили, що “Талібан” повинен розслідувати побиття і переслідування Есас, притягнути винних до відповідальності та дозволити журналісткам вільно працювати.

Як повідомляв ІМІ, “Талібан” запровадив жорсткі обмеження для жінок, які бажають відвідувати вищі навчальні заклади. Зокрема, жінкам дозволено відвідувати приватні університети лише в нікабі (головний убір, що приховує обличчя і залишає лише вузький проріз для очей), а заняття для них мають проходити в окремому приміщенні. 

“Талібан” наказав афганським телеканалам припинити показ художніх стрічок з жінками й зобов’язав тележурналісток носити хіджаб.

Liked the article?
Help us be even more cool!