ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Проросійський ведучий Такер Карлсон звинуватив Fox у шахрайстві й порушенні контракту

10.05.2023, 12:36
Фото – nbcnews
Фото – nbcnews

За два тижні після свого звільнення з Fox News ведучий Такер Карлсон, який просував російську пропаганду, звинуватив компанію в шахрайстві й порушенні контракту та висунув купу вимог, які можуть передувати судовому позову, повідомляє Axios.

З листа, надісланого адвокатами Карлсона на адресу Fox, постає, що, на думку медійника, положення свого контракту про неконкуренцію втратило валідність і тепер він може запустити власне шоу чи медійну компанію.

Карлсон 9 травня оголосив, що його шоу виходитиме у Twitter. "Скоро у Twitter почне виходити нова версія шоу, над яким ми працювали протягом останніх шести з половиною років, – сказав він у своєму відео. ­– Також є деякі інші речі, про які ми вам розкажемо пізніше. Зараз ми просто вдячні за нагоду бути з вами. Свобода слова – ваше головне право. Без нього у вас немає решти прав".

Рішення щодо Twitter видається технічним порушенням контракту Карлсона з Fox, але його адвокати у своєму листі заявляють, що Fox порушив контракт першим.

Джерела Axios повідомили, що листа було надіслано перед тим, як Карлсон анонсував своє нове шоу у Twitter.

Контракт Карлсона чинний до січня 2025 року, і Fox має намір і надалі платити йому, що має позбавити його права створювати нові шоу.

Карлсон уже отримав кілька спокусливих пропозицій від правих ЗМІ та мав розмову щодо співпраці з Ілоном Маском.

У листі від адвоката Браяна Фрідмана, адресованому посадовцям Fox В’єту Діню й Ірені Бріґанті, йдеться про те, що співробітники компанії, "зокрема сам Руперт Мердок", навмисно порушили обіцянки, дані Карлсону, "необачно нехтуючи правдою".

Адвокати заявляють, що керівники Fox (а саме Дінь і Мердок, за словами двох джерел) нібито давали Карлсону "матеріальні запевнення" або обіцянки, а потім навмисно їх порушили, що є шахрайством.

Зокрема, автори листа заявляють, що Fox порушив домовленість із Карлсоном не оприлюднювати його особисті листуавння в ЗМІ та не використовувати його приватних повідомлень для "будь-яких ворожих роботодавчих дій щодо нього".

Член правління Fox сказав Карлсону, що його зняли з ефіру в межах угоди з Dominion, повідомили Axios два джерела, яким переказували зміст розмови. 

За словами джерела, ознайомленого з позицією Карлсона, його адвокати вважають, що хибні запевнення, у яких Карлсон звинувачує компанію, є порушенням контракту, адже вони створили додаткові умови співпраці Карлсона з каналом, яких компанія не дотрималася.

"Ці дії не лише порушили пакт про добру волю й доброчесну поведінку, що міститься в угоді, а й дають підстави говорити про порушення контракту, навмисні й недбалі хибні запевнення", – йдеться у листі.

За словами речника Fox News, теза про те, що Карлсон втратив посаду в межах мирної угоди з Dominion Voting Systems (яка також передбачала виплату $787,5 мільйона компенсації), є "категорично недостовірною".

Стівен Шекелфорд, незалежний адвокат Dominion, повідомив Axios, що "Dominion не наполягала на звільненні Такера Карлсона в межах угоди".

Карлсон також заявив, що Бріґанті, яка вже багато років очолює відділ комунікацій і піару у Fox, намагалася "підважити, скомпрометувати й втрутитися" в майбутні ділові перспективи медійника, що, на його думку, також є порушенням контракту.

"Не сумнівайтеся: ми маємо намір юридично змусити пані Бріґанті надати записи з її мобільного телефона й супутні документи, які свідчать про її спілкування з усіма ЗМІ, зокрема (але не лише) з The New York Times", – зазначено в листі.

Адвокати Карлсона додали, що, оскільки Карлсон зважує можливість позову проти компанії, Fox News варто негайно вжити заходів "для збереження всіх наявних документів і даних", пов’язаних з відносинами між Fox і Карлсоном, зокрема листування між високопосадовцями й низкою ЗМІ.

Нагадаємо, у квітні 2023 року телеканал Fox News повідомив, що ведучий Такер Карлсон залишив телекомпанію. "FOX News Media і Такер Карлсон домовилися припинити співпрацю. Ми вдячні йому за його внесок у роботу мережі спершу як дописувача, а потім як ведучого", ­– йшлося в заяві.

Остання програма Карлсона Tucker Carlson Tonight вийшла в ефір 21 квітня.

Заява була зроблена через кілька днів після того, як Fox News і материнська компанія Fox Corp домовилися про угоду компенсації в розмірі $787,5 млн з компанією Dominion, що виробляє обладнання та програмне забезпечення для електронного голосування, у справі про наклеп щодо фальсифікації результатів президентських виборів – 2020 у США.

Після виборів компанія Dominion подала до суду на Fox News Network та її материнську компанію Fox Corp, звинувативши канал у неправдивих заявах про фальсифікацію голосування виборів.

В ефірі Tucker Carlson Tonight неодноразово звучали наративи російської пропаганди, повідомляє "Детектор медіа". Зокрема, Такер Карлсон називав Україну "тиранією", а Президента України Володимира Зеленського – "маріонеткою адміністрації Байдена".

Окрім цього, The New York Times звертала увагу на те, що з початку вторгнення Росії в Україну відео з Fox News почали частіше з'являтися в ефірі російських медіа. До того ж міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров схвалював роботу каналу, бо, за його словами, "тільки Fox News намагається запропонувати альтернативну точку зору". 

Детальніше про наративи щодо України, які поширював Такер Карлсон, можна прочитати в статті "Детектора медіа".

Liked the article?
Help us be even more cool!