ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ситуація з каналом "112 Україна" не є наступом на свободу слова – медіаюрист

27.09.2019, 17:02
Фото - 112.ua
Фото - 112.ua

Медіаюрист Максим Дворовий розмежовує поняття “цензура” і “регулювання” в контексті новини про те, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не продовжила ліцензію регіональним мовникам “112 Україна”. Про це він розповів в інтерв'ю Громадському радіо.

Медіаюрист зазначив, що ліцензії, які не подовжено, є саме ліцензіями на ефірне мовлення: в супутнику і кабелі 112 залишається. По суті, це обмеження може стосуватися третини споживачів, які дивляться канал.

"Ми маємо розмежовувати поняття "цензура" і "регулювання". Цензура – це вимога зняти якийсь матеріал перед його появою в ефірі. Регулювання – це контроль державою дотримання умов законодавства, які покладені на суб’єктів телевізійної і радіодіяльності. У цьому випадку телеканал не дотримався вимог законодавства. На нього було накладено шість попереджень, один штраф і після того позов до суду з вимогою забрати ліцензію. Якби телеканал дотримувався вимог програмної ліцензії і організував мовлення в регіональних мультиплексах з відповідним програмним наповненням, то жодних проблем би в нього не було. Говорити про цензуру тут недоречно", – зазначив Дворовий.

Як повідомляв ІМІ, 26 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила в продовженні цифрових ліцензій на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 п’яти регіональним компаніям, які мовили під логотипом “112 Україна”.

Зокрема, відмовлено у продовженні ліцензій таким компаніям: ТОВ “Новий формат ТВ”, ТОВ “Аріадна ТВ”, ТОВ “Партнер ТВ”, ТОВ “ТВ Вибір”, ТОВ “Лідер ТВ”.

Водночас члени Нацради наголосили, що йдеться не про позбавлення ліцензії каналу “112 Україна”: він має супутникову ліцензію та продовжить мовити, а про регіональні компанії, які зобов’язані були мовити як регіональні канали, а не ретранслювати загальнонаціональний канал (юридично це було створення “спільного продукту”, а не ретрансляція).

Liked the article?
Help us be even more cool!