ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільне подало заяву до ЄСПЛ через обстріли телевеж

24.10.2022, 15:34
Фото – НСТУ
Фото – НСТУ

Суспільне мовлення подало заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) через обстріли телевеж. Про це повідомляється на корпоративному сайті Суспільного.

Заяву подано щодо ймовірного порушення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також міжнародних протоколів. Йдеться про неможливість поширювати інформацію внаслідок обстрілів, ракетних та авіаційних ударів росією по телевежах, захоплення об’єктів інфраструктури тощо.

“10 стаття Конвенції передбачає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. З кінця лютого до середини вересня росія здійснила низку нападів для унеможливлення роботи Суспільного, чим порушила право мовника поширювати інформацію”, – повідомив представник інтересів Суспільного, адвокат Сергій Заєць.

Суспільне зазначило, що внаслідок нападів Росії: 

“З початку повномасштабного вторгнення Суспільне надає життєво важливу інформацію про військову діяльність, загрозу ракетних ударів, шляхи евакуації населення, поради щодо виживання у воєнних районах, психологічну підтримку тощо. росія цинічно, порушуючи закони і звичаї війни, обстрілювала телевежі, щоб ми не могли вчасно повідомляти людей про небезпеку. Згодом мовлення на більшості з них було відновлене, проте захопленою залишається телевежа в Мелітополі, зруйнованою – в Ізюмі. Ці факти висвітлювалися як в українських, так і в міжнародних ЗМІ”, – прокоментував голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький.

“Ми розуміємо, що йдеться не лише про порушення права мовника поширювати інформацію. Це політика російської влади блокувати всі джерела інформації, які не відповідають російській пропаганді”, – додав він.

Суспільне зазначає, що діяльність АТ “НСТУ”, 100% акцій якого належить державі, ведеться на засадах незалежності управління та поточної діяльності від органів державної влади, місцевого самоврядування, їхніх посадових та керівних осіб, політичних партій, підприємств, установ, організацій та фізичних осіб. Заявник не здійснює державних повноважень та має статус неурядової організації за змістом статті 34 конвенції, звідси може бути заявником у суді.

Заяву подано за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини.

Станом на 24 жовтня експерти ІМІ зафіксували 14 випадків обстрілів та захоплення телевеж.

Liked the article?
Help us be even more cool!