ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сущенко закликав журналістів бути обережними під час висвітлення теми політв'язнів

25.10.2019, 13:35
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко закликав колег бути обережними під час висвітлення теми звільнення політв'язнів, щоб не поширювати фейків, які можуть нашкодити їхнім родинам.

Про це він сказав 25 жовтня під час форуму National Media Talk, повідомляє Укрінформ.

“Фейкові технології – це технологія постправди, вони легітимізуються в публічному просторі. Моя родина і особисто я стали на останньому етапі нашого повернення, політв'язнів із полону, саме жертвами таких фейків. Йдеться, зокрема, про повідомлення, що 29–30 серпня відбудеться обмін. Я знаю, що багато хто із журналістів зібрали речі, камери, диктофони і вже навіть вирушили до аеропорту, піддавшись не дуже надійній інформації. Завдяки ЗМІ ця інформація була поширена, і моя мама, коли дізналася, дуже хвилювалася, бо її надії знову були відкладені (це була вже шоста така спроба), їй стало зле”, – зазначив Сущенко.

Водночас він підкреслив, що наслідки цього фейку були жахливими.

“Коли я повернувся вже додому і мав телефонну розмову з мамою, вона не могла навіть говорити, і довелося через кілька годин пояснювати їй реальний стан речей. Тому на основі цього прикладу я закликаю журналістів бути обережними, особливо в контексті висвітлення подій, пов'язаних із політв'язнями, бо інакше можна нашкодити рідним, підштовхнути до нових мук і страждань”, – зауважив Сущенко.

За його словами, найкращий спосіб боротися з виявами маніпулювання і фейками – це “дотримуватися стандартів журналістики, які є загальновідомими, та не забувати про Етичний кодекс”.

“Мені видається, щоб не піддаватися маніпулюванню й навіюванню, потрібно виховувати в собі здатність аналізувати інформацію, перестати пасивно спостерігати за перебігом подій, а також шукати й аналізувати факти навіть тоді, коли вони не подобаються, користуватися різними джерелами”, – наголосив журналіст.

Водночас, звертаючись до колег-журналістів, він подякував їм за підтримку всіх українських політв'язнів, а також висловив сподівання, що ця тема й надалі лишатиметься важливою для вітчизняних медіа.

Як повідомляв ІМІ, 7 вересня 2019 року Україна обмінялася з Росією в’язнями у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 24 військовополонених моряки та політв’язні, зокрема режисер Олег Сенцов і журналіст Роман Сущенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!