ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сущенко підтримує законодавче визначення пропаганди та регулювання таких медіа

25.10.2019, 14:15
Фото – Данило Шамкін / Укрінформ
Фото – Данило Шамкін / Укрінформ

Власний кореспондент Укрінформу, колишній політв’язень Кремля Роман Сущенко підтримує ідею про законодавче визначення поняття “пропаганда” і регулювання українських медіа з урахуванням цього визначення. Про це він сказав на конференції National Media Talk 25 жовтня, повідомляє “Детектор медіа”.

На його думку, потрібно законодавчо визначитися з поняттям пропаганди, щоб “не дарувати можливість опонентам спекулювати” і щоб було легше протистояти й чинити опір пропаганді. До напрацювання такого законопроєкту варто долучити експертів та юристів. І відштовхуючись від цього поняття регулювати ринок каналів та ЗМІ. 

“Коли це поняття трактують як заманеться, а насправді переслідуються власні цілі, йдуть дискусії, а справи не вирішуються”, – додав Сущенко.

У своїй промові Сущенко говорив, зокрема, про маніпуляції в медіа. Він виокремив такі технології маніпулювання, як спекуляція суспільними цінностями і технологія постправди та фейків і нагадав, що його родина теж стала жертвою останньої технології, коли 30 серпня була масово поширена неправдива інформація про звільнення політв’язнів: після того як виявилося, що це неправда, матері Романа Сущенка стало зле.

Для споживачів інформації він назвав такі рецепти протистояння маніпуляціям: виховувати в собі здатність аналізувати інформацію, користуватися різними джерелами, бути активним, а не пасивним споживачем інформації.

Розповідаючи про різницю між українськими та російськими джерелами інформації, Роман Сущенко сказав, що це “дві різні планети”. В ув’язненні він не мав доступу до українських медіа і змушений був користуватися російськими джерелами, серед яких багато пропагандистських ЗМІ. Роман Сущенко позитивно відгукнувся про опозиційні російські видання, які надають якісну аналітику про процеси в Росії та неоднобоку інформацію про події в Україні. За його словами, завдяки опозиційним виданням у нього складалася певна картина, зокрема в питаннях релігії та отримання томосу.

В українських медіа, за спостереженнями Романа Сущенка, є і конкуренція, і креативність. Однак він звернув увагу на те, що українські телеканали занадто зацікавлені журналістикою катастроф, що формує відчуття негативу та тривоги у глядача. “Але існують інші теми, коли повертаєшся від екрану телевізора до екрану комп’ютера”, – зауважив він.

Як повідомляв ІМІ, 25 жовтня журналіст Укрінформу Роман Сущенко закликав колег бути обережними під час висвітлення теми звільнення політв'язнів, щоб не поширювати фейків, які можуть нашкодити їхнім родинам.

Liked the article?
Help us be even more cool!