ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов'язав низку ЗМІ спростувати інформацію про Семочка

12.11.2020, 11:50
Фото – detector.media
Фото – detector.media

Голосіївський районний суд Києва зобов'язав низку українських видань спростувати поширену ними інформацію про колишнього першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка як таку, що не відповідає дійсності й заподіює моральну шкоду.

Про це повідомляє "Ліга" з посиланням на рішення суду.

Суд зобов'язав журналістів спростувати інформацію про те, що Семочко володіє нерухомістю на мільйони доларів і бізнесом в окупованому Криму, його родичі – громадяни Росії, та й сам він “несе відповідальність за сотні смертей”.

Також суд визнав недостовірною інформацію про те, що Семочко “відповідальний за пропажу в Україні ліків для діалізу, внаслідок якої загинуло близько 200 українців”, а СБУ “роками доїла фармбізнес”, і займалася цим нібито саме контррозвідка СБУ, яку очолював Семочко.

Серед тих, кого суд зобов'язав спростувати зазначену інформацію, – телерадіокомпанія “Люкс”, сайт uaportal.com, Bihus.info.  

Рішення оприлюднено 29 вересня. 

Суд постановив стягнути з відповідачів на користь Семочка судові витрати в сумі 24 610 грн і витрати на юридичну допомогу в розмірі 20 тис. грн.

Семочко у своїй позовній заяві, крім спростування і відшкодування судових витрат, вимагав компенсації за моральну шкоду в розмірі 500 000 грн.

Проєкт Bihus.info рішення суду поки не коментував.

Як повідомляє РБК-Україна, станом на 12 листопада рішення не набрало чинності, адже журналісти подали апеляцію. Апеляційний суд отримав скаргу 10 листопада.

Нагадаємо, 9 листопада 2018 року перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко подав до суду про захист честі, гідності й ділової репутації та спростування недостовірної інформації на авторів розслідування про майно і російські паспорти його родини. 

Сергій Семочко подав позов проти автора розслідування “Розвідкою по нирках” (вийшло 2 жовтня 2018 року) Лесі Іванової, ведучого програми “Наші Гроші” Дениса Бігуса, а також ПрАТ “ТРК Люкс” – 24 каналу, який транслює програму.

У розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” (Bihus.Info) йшлося про те, що Семочко на чолі економічної контррозвідки СБУ втручався в закупівлі ліків для діалізу, що спричинило зупинення закупівель і нестачу препаратів. Також журналісти вирахували родину посадовця і виявили, що за останні три роки її члени скупили три маєтки в Козині загальною вартістю близько 8 млн дол., що не корелює з офіційними доходами сім'ї. Окрім того, журналісти повідомили, що його родина має російські паспорти й часто буває на території окупованого Криму.

3 жовтня 2018 року Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження щодо першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка. Провадження зареєстровано за статтею 368-2 Кримінального кодексу України (“Незаконне збагачення”) за матеріалами журналістського розслідування програми “Наші гроші”.

16 жовтня 2018 року СБУ повідомила, що в межах розпочатого за заявою журналіста Дениса Бігуса кримінального провадження за частиною 1 статті 111 (“Державна зрада”) Кримінального кодексу України перевіряє оприлюднену в ЗМІ інформацію щодо колишнього співробітника СБУ Сергія Семочка.

Liked the article?
Help us be even more cool!