ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд визнав протиправними дії НАЗК, яке не надало інформації рівненським журналістам

26.02.2024, 10:11
Ганна Калаур

Рівненський окружний адміністративний суд визнав протиправними дії Національного агентства з питань запобігання корупції, яке вирішило відстрочити надання відповіді на запит журналістки “Четвертої влади” Валерії Хомич.

Про це повідомляє “Четверта влада”. 

Як повідомляв ІМІ, НАЗК тричі не надало журналістці запитувану інформацію про те, хто з посадовців Рівненщини подав електронні декларації. 

Журналістка просила надати ці дані ще в липні 2023 року – до відкриття декларацій. Однак двічі отримала відмову в наданні інформації, а після третьої спроби – відтермінування. У відмовах НАЗК обґрунтовувало своє рішення дією воєнного стану та ймовірним завдаванням шкоди через оприлюднення запитуваної інформації. 

“Четверта влада” оскаржувала дії агентства уповноваженому з прав людини, а також звернулася до суду. 

8 грудня 2023 року Рівненський окружний адміністративний суд відкрив провадження в адміністративній справі. А вже 12 грудня НАЗК надіслало журналістам відповідь. Крім інформації про те, хто подав декларації, агентство надало наявні декларації посадовців, які на той момент уже з’явились у відкритому доступі. 

Попри отримання відповіді журналісти не забрали позов, адже хотіли домогтися покарання посадовців НАЗК, які їм перешкоджали. 

У рішенні Рівненського окружного адмінсуду від 16 лютого 2024 року зазначено: “Cуд приходить до висновку про протиправність дій відповідача щодо відстрочки в задоволенні запиту на інформацію”.

Також суд звернув увагу на те, що ігнорували в НАЗК: журналістка не просила декларації, а просила повідомити про те, чи посадовці подали або не подали декларації за 2021 та 2022 роки.

Позов “Четвертої влади” задоволено частково. Суд стягнув з НАЗК на користь журналістки половину судового збору – 536 гривень 80 копійок. Натомість іншу позовну вимогу – надання відповіді на останній запит журналістки – суд не задовольнив, пояснивши це тим, що НАЗК вже надало відповідь, хоч і з запізненням та після оприлюднення реєстру декларацій. 

НАЗК може оскаржити рішення в апеляції до 16 березня.

Liked the article?
Help us be even more cool!