ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Четверта влада" судитиметься з НАЗК через приховування інформації про декларації

21.12.2023, 10:45
Ганна Калаур

Рівненський окружний суд відкрив провадження за позовом журналістки “Четвертої влади” Валерії Хомич до Національного агентства з питань запобігання корупції через відмову в наданні запитуваної інформації, повідомляє “Четверта влада”.

Як пише видання, НАЗК тричі не надало запитувану інформацію про те, хто з посадовців Рівненщини подав електронні декларації. У липні видання звернулося до НАЗК із запитами, в яких просило надати інформацією про те, чи подали декларації за 2021 та 2022 роки голова та заступники голови Рівненської ОВА, керівництво райдержадміністрацій Рівненщини, керівники Рівненської обласної прокуратури, а також керівники окружних прокуратур області. 

Журналісти двічі отримали відмову в наданні інформації. НАЗК обґрунтовувало своє рішення дією воєнного стану. Відмови містять підпис керівниці відділу комунікацій та інформаційної політики Олени Коноплі. 

“Четверта влада” звернулася до уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо порушення посадовцями НАЗК права на інформацію. Уповноважений відкрив провадження. Однак упродовж п’яти місяців омбудсмен так і не склав протокол на НАЗК.

У листопаді, під час форуму, на якому виступала керівниця управління комунікацій та інформаційної політики НАЗК Олена Конопля, журналістка “Четвертої влади” запитала в неї, чи є закритою інформація про подання посадовцем райдержадміністрації декларацій за 2021 та 2022 роки. Олена Конопля відповіла, що НАЗК перестало надавати таку інформацію, бо почало отримувати позови від людей, чиї декларації агенція надала у відповідь на запити.

Коли журналістка “Четвертої влади” зауважила, що не просила декларації, а тільки інформацію про те, подав чи не подав посадовець декларацію, Олена Конопля сказала, що не формує відповіді, а тільки їх підписує. А сама вона “на боці журналістів і виступає за те, щоб надавати таку інформацію”.

“На запитання, чи розуміє вона, що ми теж можемо подати до суду за неправомірну відмову в наданні інформації, сказала: “Ну що ж, зустрінемось у суді”, – пише “Четверта влада”.

Не отримавши відповідей на попередні запити й відповідної реакції уповноваженого, журналісти втретє звернулись із запитами до НАЗК і вкотре отримали відмову. Щоправда, тепер за підписом керівниці управління документообігу та контролю Людмили Германчук.

“Тому ми, злучившись допомогою адвоката Євгена Воробйова, склали позов і 6 грудня подали його до Рівненського окружного адміністративного суду”, – зазначає видання.

У позові журналісти просять визнати відповідь НАЗК протиправною, зобов’язати агенцію надати журналістці Валерії Хомич інформацію на запит і стягнути з НАЗК сплачений судовий збір.

8 грудня суддя Рівненського окружного адміністративного суду Ольга Поліщук винесла ухвалу, за якою прийняла позовну заяву та відкрила провадження в адміністративній справі.

12 грудня НАЗК надіслало журналістам відповідь. Крім інформації про те, хто подав декларації, надали наявні декларації посадовців, які й так уже з’явилися минулого тижня у відкритому доступі.

“Але ми не забиратимемо позов, через те що НАЗК кілька місяців перешкоджало журналістці виконувати свою роботу і, на наше переконання, ці посадовці повинні понести покарання, щоб такого більше не повторювалося”, – зазначає “Четверта влада”.

Адвокат “Платформи прав людини” Євген Воробйов зазначив, що важливо, щоб суд визнав відмову в наданні інформації НАЗК протиправною.

“За статтею 171 Кримінального кодексу України особу можуть притягнути до відповідальності за незаконну відмову в доступі журналіста до інформації. Таким чином, після рішення суду, що відмова протиправна, ми можемо звернутись у поліцію із заявою про злочин. Фактично рішення суду буде допомогою слідчому для притягнення винних осіб за ненадання інформації журналісту”, – сказав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!