ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під Києвом напали на журналістів під час зйомки біля будинку міністра фінансів

24.04.2018, 11:08
Фото - detector.media

21 квітня на території закритого VIP-поселення “Золоче” під Києвом (Бориспільський район) під час зйомок стався напад на журналіста Ігоря Колтунова та оператора Владислава Плешакова програми “Гроші” телеканалу 1+1. Знімальна група робила сюжет про нерухомість міністра фінансів України Олександра Данилюка. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на прес-службу телеканалу.

На каналі зазначають, що напад стався біля будинку міністра.

“Щойно журналісти почали знімати будинок на телефон, на них напали, стали забороняти зйомку, намагалися відібрати відео у знімальної групи “Гроші” та навіть душити, а потім збити позашляховиком оператора програми, аби тільки українці не побачили розкішне житло держслужбовця”, - повідомила прес-служба каналу.

На каналі уточнили, що “напад вчинили охоронці поселення та, зокрема,Олександр Шурупов, що представився головою містечка”. Канал зазначає, що саме він віддав наказ охоронцям перешкоджати зйомці.

Співробітники “Грошей” подали заяву до поліції на підставі статті 171 Кримінального кодексу України про перешкоджання журналістській діяльності.

Речник Національної поліції України Ярослав Тракало повідомив виданню, що журналіст “Грошей” дійсно телефонував до поліції, правоохоронці виїжджали на місце, однак заяву знімальна група писати відмовилася.

“Поліція виїжджала на місце. Однак знімальна група не писала жодних заяв, що їм запропонували зробити неодноразово. Якщо таке звернення і заява в поліцію будуть, ми готові реагувати і розслідувати цей інцидент”, – повідомив він.

Журналіст Ігор Колтунов розповів виданню, що вхід на територію VIP-поселення вільний для пішоходів і що вони представились журналістами. “Ми були на громадському тротуарі і цілком законно знімали фасад, не заходячи на приватну територію”, - розповів він.

“Журналістська група проводила відео-фіксацію знаходячись на території, вільній для відвідування громадськості та не заходячи на приватну територію власника. Під час інциденту, коли на групу напали вперше, співробітники 1+1 пояснили охоронцям, що є журналістами. Ігор Колтунов пред’явив посвідчення журналіста чоловіку, що представився головою містечка”, – повідомили в прес-службі каналу.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зауважив, що якщо територія елітного містечка оформлена на одного власника (наприклад, дачний кооператив), а не знаходиться в комунальній власності, то він формально може заборонити зйомку.

“Але, як бачимо з камерами на мобільний, це неефективно і про це мало б висіти попередження на вході в містечко. Й навіть якби журналісти цю заборону порушили (ми не знаємо чи вона навіть формально існує), то це не дозволяє їх бити і відбирати телефони (хіба викликати поліцію). Тому тут є ознаки перешкоджання професійній діяльності журналістів. Але з боку каналу 1+1 мало бути б чітко відокремлено факт нападу від особи самого Данилюка (що в сюжеті не дуже зрозуміло), бо поки нема якихось доказів, що напад вчинено за вказівкою останнього і така навряд чи взагалі існувала”, - сказав юрист.

Увечері 23 квітня на сторінці Олександра Данилюка у Facebook з'явилося повідомлення про те, що він має конфлікт із власником “1+1 медіа” Ігорем Коломойським і що раніше “Гроші” зробили “замовний сюжет” про начебто його нерухомість у Лондоні.

Liked the article?
Help us be even more cool!