ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Волині оштрафував на 17 тис. грн жінку за розпалювання ненависті до України

07.10.2020, 13:35
Фото – successoul.wordpress.com
Фото – successoul.wordpress.com

Ковельський міськрайонний суд Волинської області оштрафував на 17 тисяч гривень місцеву мешканку, яка розміщувала в російській соцмережі “Вконтакті” матеріали з публічними закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу в Україні, мовою ненависті щодо українців.

Таке рішення, ухвалене 24 вересня 2020 року, оприлюднено на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Суд визнав жінку винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 109 ККУ (“Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу”) та ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян”).

Згідно з обвинувальним актом, жінка в соцмережі “Вконтакті” розмістила на своїй сторінці матеріал, у якому містяться публічні заклики вчинити насильницьке повалення прозахідної / антиросійської частини державної влади України, а також до припинення діяльності / функціонування держави Україна за допомогою воєнного сценарію.

Зокрема, наводяться такі цитати з її публікації: “Но прежде нужно взять Киев, выкинуть оттуда всех марионеток Запада и ликвидировать любые намеки на антирусскость”, “Как итог, сегодня мы имеем десяток антирусских проектов у своих границ. В случае с Белоруссией и Южной Сибирью (Казахстаном) мы планомерно дипломатически, договор за договором, но приближаемся к тому, что эти земли и народ вновь вернутся в лоно России. Но с Украиной возможен лишь военный сценарий”.

Також слідство встановило, що обвинувачена розмістила у своєму обліковому записі матеріали, у яких містяться:

  • негативно-оцінні, зневажливі висловлювання, якими автор характеризує належність до України, української нації (“усраинский”), насміхається з патріотичних почуттів (“поцреотизм”);
  • висловлювання, які сприяють формуванню негативного образу України як недолугої держави, у якій панує ідеологія нацизму / фашизму, як антиросійської держави; української нації як несамобутньої, тобто позбавленої своєрідності та неповторності, бувши придатком російської нації; 
  • висловлювання, які мають ознаки розпалювання міжетнічної (як складової національної) ворожнечі та ненависті до людей, що проживають на території Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей тощо.

Ці дії слідство кваліфікувало за ч. 2 ст. 109 ККУ (“Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу”) та ч. 2 ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян”).

Під час досудового розслідування обвинувачення уклала 30 червня 2020 року угоду про визнання винуватості. 

Суд затвердив угоду про визнання винуватості та ухвалив повернути жінці раніше вилучений комп'ютер.

Як повідомляв ІМІ, 4 вересня 2020 року Яремчанський міський суд Івано-Франківської області визнав місцеву мешканку винною в поширенні неправдивих чуток про коронавірус та оштрафував.

Liked the article?
Help us be even more cool!