ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив батькові підозрюваного в позові проти Громадського

19.06.2020, 10:32
Фото – alo-advokat.com.ua/
Фото – alo-advokat.com.ua/

Суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила в задоволенні позову росіянина Умара Абуєва – батька підозрюваного в організації замаху на депутата Київської облради В’ячеслава Соболєва – проти Громадського.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на свою кореспондентку Вікторію Рощину, яка була залучена до судового процесу як третя сторона.

У позові Умар Абуєв просив спростувати інформацію, опубліковану в матеріалі видання, та видалити її, наголошуючи на тому, що вона шкодить репутації батька, завдає йому душевних страждань і є недостовірною.

Зокрема, йшлося про те, що сина Умара Абуєва назвали підозрюваним в організації замаху на життя В’ячеслава Соболєва, через якого загинув його трирічний син. Адвокат позивача Сергій Литвинов наголошував на тому, що журналісти не мали доступу до матеріалів слідства і не мали писати прізвище.

“Позивач просить спростувати інформацію, що принижує честь і гідність, ділову репутацію Умара Хасановича Абуєва та видалити дану інформацію із сайту. Оскільки викладена інформація не є оціночним судженням, а спірна інформація не відповідає дійсності. Там є негативні уявлення про сина”, – сказав адвокат.

Водночас адвокатка Громадського Оксана Чайковська наголосила на тому, що журналісти користувалися власними джерелами, офіційною інформацією і не порушили презумпцію невинуватості Юсупа Абуєва. 

“Відповідачем була поширена суспільно важлива інформація і викладена в межах, встановлених статтею 10 Європейської конвенції і 34 статтею Конституції України. Журналісти мають право вільно збирати інформацію. Ця стаття не містить звинувачень та інформації, яка б порушила презумпцію невинуватості”, – сказала Чайковська.

Третя сторона – журналістка Вікторія Рощина, яка є автором матеріалу, підтримала захисника та зазначила, що вона має право не розголошувати своє джерело. До того ж уся інформація, яка була озвучена в статті, наразі офіційно підтверджена слідством, зокрема те, що Юсуп Абуєв є підозрюваним в організації замаху на В’ячеслава Соболєва.

Також цю інформацію журналістка зафіксувала під час одного із судових засідань щодо продовження терміну досудового слідства у справі, де був присутній захисник Юсупа Абуєва на безоплатній основі. Сам підозрюваний наразі оголошений в український та міжнародний розшук.

Умар Абуєв не з'явився на судове засідання попри попередній виклик, наголосивши на тому, що через пандемію коронавірусу уникає місць скупчення людей.

Суддя, вислухавши всі сторони та дослідивши письмові докази, відмовила в задоволенні позову росіянина Абуєва, оголосивши лише резолютивну частину ухвали. Адвокат Литвинов зазначив, що поки не знає, чи оскаржуватиме рішення, оскільки має узгодити це з клієнтом.

Liked the article?
Help us be even more cool!