ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відхилив позов Азербайджану до французьких журналістів, які назвали країну "диктатурою"

08.11.2017, 10:30
Лоран Рішар та Еліз Люсе, фото lemonde.fr

Суд у Франції відхилив позов уряду Азербайджану до двох французьких журналістів, яких Баку звинувачував у наклепі: радіожурналісти Еліз Люсе і Лоран Рішар назвали цю країну “диктатурою”, висвітлюючи відвідини Азербайджану тодішнім президентом Франції Франсуа Олландом два роки тому, повідомляє Радіо Свобода.

Це був перший судовий процес у Франції у справі за позовом іноземного уряду проти журналістів за звинуваченням у наклепі. Самі журналісти і правозахисники називали справу спробою влади Азербайджану “експортувати” поширену там цензуру поза межі країни.

Голова суду в місті Нантерр на околиці Парижа теж заявив, що у справі йшлося про політичну цензуру, для відвернення якої існує законодавство про засоби інформації.

“Це рішення – дуже сильний сигнал владі Азербайджану, що вона не може здійснювати свою цензуру поза межами країни”, - заявив Лоран Рішар після винесення ухвали суду.

Перебуваючи в Азербайджані у травні 2014 року, в перебігу візиту туди Олланда, журналіст в інтерв’ю радіостанції France Info назвав цю країну диктатурою. Наприкінці перебування там журналіста і його оператора ненадовго затримували в Баку, їхнє обладнання вилучали.

Так само й Еліз Люсе назвала Азербайджан “однією з найсуворіших диктатур світу”, представляючи програму журналістського розслідування про згаданий візит президента Франції на телеканалі France 2 у вересні 2015 року.

Нинішнє рішення суду привітали в організації захисту прав журналістів “Репортери без кордонів”. “Ми відчуваємо глибоке полегшення, що Азербайджан не зміг експортувати свої цензуру до Франції. Будь-яке інше рішення відкрило б небезпечний прецедент, що дозволив би деспотам у всьому світі переслідувати французьких журналістів у Франції”, - сказав із цього приводу голова відділу Східної Європи і Середньої Азії цієї організації Йоганн Бір.

“Репортери без кордонів” раніше називали справу Люсе і Рішара “актом залякування, що наголошує на зневазі уряду Азербайджану до свободи слова”.

За Індексом свободи преси у світі 2017 року, який укладає ця організація, Азербайджан став 162-м зі 180 оцінених країн. За словами організації, Азербайджан протягом останніх трьох років “систематично винищує рештки незалежності засобів інформації”. За даними організації, нині в Азербайджані ув’язнені принаймні 16 журналістів, блогерів і працівників засобів інформації у зв’язку з тією інформацією, яку вони подавали, “переважно за сфальсифікованими звинуваченнями”. Президент Азербайджану Ільгам Алієв перебуває у списку найбільших ворогів свободи преси, який теж укладають “Репортери без кордонів”. За даними організації, за останні роки з Азербайджану мусили виїхати десятки журналістів, щоб уникнути переслідувань.

Як повідомляв ІМІ, 14 жовтня вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником “Туран ТВ” і газети “Азалдиг”.

У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачує його у шахрайстві.

17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід журналісту, громадянину Нідерландів Фікрету Гусейнлі (Фікрету Гусейнову), який був затриманий в аеропорті “Бориспіль” у Києві на вимогу Азербайджану, у вигляді 18 діб арешту. Нині журналіст перебуває під вартою в київському СІЗО.

Фікрат Гусейнов уже отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом “Туран”, що транслюється з-за кордону.

23 жовтня захист азербайджанського опозиційного журналіста Фікрата Гусейнова (Гусейнлі) подав апеляційну скаргу на рішення Бориспільського міськрайонного суду про тримання журналіста під вартою протягом 18 днів.

27 жовтня Апеляційний суд Київської області відпустив на поруки народному депутату Миколі Княжицькому Фікрата Гусейнова.

Liked the article?
Help us be even more cool!