ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Мінську відхилив скаргу на затримання росіянки Сапеги

28.05.2021, 16:40
Фото – Новая газета
Фото – Новая газета

Суд Партизанського району Мінська (Білорусь) 28 травня відхилив скаргу захисту Софії Сапеги на її затримання. Про це ВВС повідомив її адвокат Олександр Філанович.

Засідання відбулося в закритому режимі. Саму Сапегу до суду не доставили.

Як розповів Філанович, правовою підставою для скарги на затримання Сапеги стало те, що адвокат не був ознайомлений з документами про це.

Згідно з КПК Республіки Білорусь, такі скарги суд розглядає за участю сторін у закритому засіданні. Адвокат у скарзі наполягав на обов'язковій явці Софії в судове засідання для пояснення причин та обставин затримання. Копію скарги адвокат передав у СІЗО КДБ для вручення Софії, але в суд її так і не доставили. Згідно з КПК Білорусі, особиста явка підсудної на такі засідання – на розсуд суду.

Також адвокат Олександр Філанович повідомив, що в суді були відсутні документи, які стосуються її затримання. Захист із ними досі не ознайомили. “Судове оскарження затримання не прояснило ситуації”, – сказав адвокат.

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

25 травня на одному з підконтрольних білоруській владі телеграм-каналів з'явилося відео із “зізнанням” Софії Сапеги, яку затримали разом з Романом Протасевичем. На відео Софія Сапега каже, ніби є редактором телеграм-каналу “Чорна книга Білорусі”, який публікує особисті дані співробітників внутрішніх справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!