ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Львові оголосив вирок звинуваченій у сепаратизмі ексжурналістці Олені Бойко

01.12.2021, 12:35
Фото – Галина Терещук, Радіо Свобода
Фото – Галина Терещук, Радіо Свобода

Галицький районний суд Львова визнав колишню львівську журналістку Олену Бойко (Віщур) винною в зазіханні на територіальну цілісність України й призначив їй два роки та три місяці в'язниці. Але за “законом Савченко” вважається, що вона уже відбула покарання, провівши рівно половину цього терміну у СІЗО, повідомляє Zaxid.net.

У вироку суду вказано, що протягом серпня-жовтня 2016 року Олена Бойко, називаючи себе “львівською журналісткою у вигнанні”, брала участь у різних програмах сепаратистських медіа, де закликала відновити територіальні межі України станом на 1939 рік, передати Галичину Польщі, Буковину – Румунії, а Закарпаття – Угорщині та Словаччині.

У суді Олена Бойко підтвердила свої слова, але винною себе не визнала.

Дослідивши матеріали справи, суддя Віталій Радченко визнав Олену Бойко винною в зазіханні на територіальну цілісність України та призначив їй два роки, три місяці та один день ув'язнення. Зважаючи на те що вона провела 412 днів у СІЗО, а за “законом Савченко” один день попереднього ув’язнення рахується як два дні позбавлення волі, Олена Бойко (Віщур) уже відбула призначене покарання.

Як повідомляв ІМІ, колишня львівська журналістка Олена Бойко (Віщур) у серпні 2015 року виїхала на тимчасово окуповані території України, потім до Росії. Через російські медіа закликала до зміни територіальних меж України.

16 січня 2019 року Олену Бойко (Віщур) депортували з Росії, оскільки вона порушила термін перебування в цій державі. Працівники СБУ затримали її  та відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (“Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”). Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.

17 січня 2019 року Галицький суд Львова обрав щодо Віщур міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою 60 днів. У березні суд продовжив термін перебування в СІЗО підозрюваної.

3 березня 2020 року Олена Бойко (Віщур) вийшла на волю із СІЗО, сплативши заставу в розмірі 168 тис. грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!