ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають звільнити Ассанжа

26.12.2019, 11:04
Фото – Peter Nicholls / File Photo / Reuters
Фото – Peter Nicholls / File Photo / Reuters

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає звільнити засновника порталу WikiLeaks Джуліана Ассанжа з британської в'язниці суворого режиму Белмарш.

Про це йдеться в заяві правозахисників, опублікованій 24 грудня, повідомляє Укрінформ.

“Згідно з повідомленнями, його (Ассанжа. – Ред.) стан в ув'язненні значно погіршився. Тому ми просимо його звільнити з гуманітарних міркувань”, – йдеться в заяві.

Крім того, “Репортери без кордонів” закликали владу США зняти обвинувачення в шпигунстві з Ассанжа. Його екстрадиція до Сполучених Штатів створить небезпечний прецедент, вважають правозахисники.

Як повідомляв ІМІ, 25 листопада 2019 року понад 60 лікарів  у листі до міністра внутрішніх справ Великобританії Пріті Пател написали, що життя ув’язненого засновника порталу WikiLeaks Джуліана Ассанжа перебуває в небезпеці і він потребує термінової медичної та психологічної допомоги. 

19 листопада 2019 року прокуратура Швеції припинила розслідування за звинуваченням у зґвалтуванні засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

11 квітня 2019 року Джуліана Ассанжа було заарештовано після семи років, проведених у посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в'язниці Бельмарш за порушення умов звільнення під заставу. 

США домагаються екстрадиції з Британії Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з ексаналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

Британський суд призначив на 25 лютого 2020 року повне слухання в справі екстрадиції засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж надіслав Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про перебіг війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!