ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Суд" у Криму продовжив арешт журналісту Єсипенку до 18 березня

14.12.2021, 10:12
Владислав Єсипенко у Сімферопольському районному "суді", 13 грудня 2021 року. Фото – "Ґрати"
Владислав Єсипенко у Сімферопольському районному "суді", 13 грудня 2021 року. Фото – "Ґрати"

Сімферопольський районний “суд” продовжив на три місяці, до 18 березня, арешт журналісту Радіо Свобода Владиславу Єсипенку.

Таке рішення “суд” ухвалив 13 грудня за клопотанням “прокурора”, повідомляє Укрінформ з посиланням на Ґрати.

“Арешт Владислава Єсипенка залишається чинним і продовжується на три місяці – до 18 березня. Наступне засідання відбудеться 21 грудня”, – йдеться в повідомленні.

Адвокат журналіста Дмитро Дінзе заявив, що захист має намір оскаржити рішення щодо продовження арешту Єсипенку. За його словами, підзахисний “не є соціально небезпечним злочинцем, має соціальні зв'язки, що встановилися”. Також він просить врахувати погіршення стану здоров'я підсудного в СІЗО, де він не може отримати кваліфіковану медичну допомогу.

Адвокат Тарас Омельченко, протестуючи проти продовження арешту журналіста, зазначив, що докази в справі зібрані та всі свідки допитані, тож вплинути на них на волі Єсипенко не зможе.

Повідомляється, що під час засідання “прокурор” несподівано заявив клопотання про зміну обвинувального висновку з “виготовлення вибухового пристрою на перероблення”.

“Держобвинувач каже, що змінює обвинувачення з виготовлення вибухового пристрою на переробку”, – пише видання.

Під час засідання було проведено судовий експеримент для перевірки, чи може поміститися граната в підсумку бардачка автомобіля Єсипенка, де вона нібито була виявлена. Аналогічний бардачок на засідання приніс адвокат Тарас Омельченко.

Дмитро Дінзе, коментуючи результати експерименту, повідомив, що граната, виготовлення якої інкримінують Єсипенку, повністю не поміщається в кишені бардачка автомобіля.

“Сьогодні представили речові докази – гранату з підсумком і волосінь. Адвокат Омельченка приніс кишеню [бардачка], в яку нібито мають поміщатися граната з підсумком. Ми ледь помістили гранату в підсумок: він навіть не закривався. А якщо туди ще вставити підривник, то граната повністю не поміститься в підсумку”, – розповів Дінзе.

Довжина гранати, уточнив адвокат, набагато більша, ніж глибина або ширина кишені бардачка, яка б не змогла закритися під кермовим колесом автомобіля Єсипенка.

Як повідомляв ІМІ, 6 липня Окупаційний суд у Сімферополі продовжив арешт Владиславові Єсипенку до 18 грудня. 

15 липня в підконтрольному Росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Його звинувачують за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК Росії. 

Санкції обох статей передбачають до 12 років позбавлення волі. Максимальний термін покарання за сукупністю двох статей – 18 років позбавлення волі.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Liked the article?
Help us be even more cool!