ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Одеси призначив 850 грн штрафу охоронцю, який погрожував розстрілом журналістці

21.10.2021, 11:00
Фото – УСІ
Фото – УСІ

Приморський районний суд Одеси зобов'язав охоронця Одеської державної академії будівництва Миколу Яковенка сплатити 850 гривень штрафу за перешкоджання та погрозу розстрілом журналістці “Української служби інформації” (УСІ) Ганні Покровській.

Таке рішення суд ухвалив 20 жовтня, повідомляється на сайті УСІ.

Під час слухання справи охоронець визнав свою провину та погодився з обвинувальним актом. Водночас він озвучив свою версію подій – що дійсно намагався вигнати знімальну групу з будівлі академії, але посвідчення з журналістки не зривав, а підняв його, коли воно впало.

“Я взяв подивитися цю картку. А вона (Покровська. – Ред.) різко сіпнулася, кріплення порвалося, картка впала, і я її підняв”, – пояснив підсудний.

Після інциденту чоловік продовжує працювати на тій самій посаді.

На суді він вибачився перед потерпілою: “Я визнаю себе винним і прошу в Покровської вибачення за все, що тоді сталося”.

Охоронця звинувачували в перешкоджанні журналістській діяльності за ч. 2 ст. 171. Згідно із санкцією статті, максимальна сума штрафу становить 3400 гривень. З огляду на щире каяття, відсутність судимостей та другий ступінь інвалідності в Яковенка суддя призначив йому мінімальні 850 гривень штрафу.

“Справа не в сумі штрафу навіть, а в тому, що це прецедент для Одеси. Вперше вирок винесли за 171-ю статтею, ще й по другій частині – вплив на журналіста в будь-якій формі. Раніше це була б стаття “Хуліганство” максимум”, – пояснив адвокат Покровської Віталій Матвєєв.

Як повідомляв ІМІ, 22 січня 2020 року охоронець Одеської державної академії будівництва та архітектури Микола Яковенко погрожував журналістці інтернет-видання “Українська служба інформації” Ганні Покровській під час знімання сюжету про наявність в академії пожежної безпеки. 

Охоронець спочатку намагався вигнати оператора Владислава Швеця і журналістку Ганну Покровську з корпусу. Після чого зірвав з Покровської посвідчення і не віддавав, а також погрожував розстрілом.

Liked the article?
Help us be even more cool!