ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд допитав свідка та переніс розгляд справи Шабуніна на 27 березня

27.02.2018, 11:40
Фото - antac.org.ua

Дніпровський районний суд м. Києва під час засідання у справі щодо голови правління “Центру протидії корупції” (ЦПК) Віталія Шабуніна допитав свідка - соратника Всеволода Філімоненка - та відклав засідання до 27 березня. Таке рішення суд ухвалив 26 лютого, повідомляється на сайті ЦПК.

Як нагадує Центр, Антон Гриньов супроводжував Філімоненка 8 червня 2017 року, коли стався інцидент біля військкомату, та у травні 2017 зустрічав члена правління ЦПК Олександру Устінову в аеропорту після повернення з відпустки, а також приходив до неї додому.

Згідно з інформацією, 26 лютого під час допиту Антона Гриньова, з’ясувалося, що на момент інциденту, 8 червня, він проходив “документально неоформлене стажування”, а не був журналістом, як представлявся раніше. Центр зауважує, що на той момент він вже показував посвідчення журналіста.

ЦПК звертає увагу, що Гриньов на своїй сторінці у Facebook зазначає, що працює у Верховній Раді, а до цього - у Мінрегіонрозвитку, ДП “Київторф” та компанії “Строй-Центр”.

Гриньов сказав, що на той момент працював з Філімоненком, оскільки “захотів самостійно навчитися, як хлопці працюють”, проаналізувати їхню роботу і, якби все добре пройшло, “разом відкрити інформаційну агенцію”.

На судовому засіданні Гриньов зазначив, що агентство утворене 29 червня 2017 року, коли він отримав свідоцтво. Проте, зауважує ЦПК, відповідно до Єдиного реєстру юридичних осіб,  ТОВ “Інформаційне агентство “Голос народу” утворено 27 квітня 2017 року. Разом із ним співзасновниками агентства є Олексій Липовецький та Всеволод Філімоненко.

Прокурор, захисники Філімоненка та він сам виступили категорично проти залучення в процес та для участі в допиті Гриньова медіа-експерта та юриста Тараса Шевченка, “оскільки свідок на той час був стажером, а не журналістом”.

Філімоненко сказав, що вважає Шевченка необ’єктивним, бо не знає, хто це, і заявив, що Шевченко та Шабунін “разом заробляють гроші, дружать, п’ють ввечері горілку”. Крім того, запропонував запросити у якості експерта Анатолія Шарія або ж “мавпу із цирку”.

Згодом адвокат Філімоненка сказав, що потребує перекладу документів (дипломи світових вишів та шкіл), що підтверджують професійність та кваліфікацію Шевченка, оскільки не володіє англійською мовою. Офіційно завіреної копії трудової книжки Шевченка для прокурора та захисту виявилося недостатньо, щоб підтвердити його професійну діяльність у медіа-сфері.

Суд взяв паузу для того, щоб надати змогу зробити переклад документів медіа-експерта українською. Хоча Філімоненко зазначив, що і після цього не погодиться на залучення Шевченка до суду у якості експерта.

Наступне засідання суду відбудеться о 14.00 у Дніпровському районному суді м. Києва (вул. Кошиця, 5).

Як повідомляв ІМІ, 30 січня Дніпровський районний суд Києва призначив на 9 лютого розгляд по суті справи щодо голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, якого звинувачують за статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу України.

30 січня адвокати голови Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна заявили у Дніпровському районному суді м. Києва, що результати медичної експертизи могли бути сфабриковані і не можуть бути доказом у справі про Всеволода Філімоненка.

Адвокати наполягають на іншій кваліфікації злочину, що відповідає реальному вчинку, а саме – “населення удару без наслідків”, ст. 126 Кримінального кодексу.

16 серпня 2017 року голові правління Центру протидії корупції Віталію Шабуніну оголосили підозру в нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості громадянину Всеволоду Філімоненку, який представляється журналістом. Йому інкримінують статтю 122 Кримінального кодексу “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. У документі вказано, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що “спричинило тривалий розлад здоров’я останнього у вигляді закритої травми обличчя”.

15 січня 2018 року слідчі перекваліфікували справу щодо голови громадської організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна. Тепер йому інкримінують частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”.

18 січня 2018 року громадські організації “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” заявили, що вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

9 лютого 2018 року Дніпровський районний суд міста Києва розпочав розгляд по суті справи щодо голови правління громадської організації “Центр протидії корупції” (ЦПК) Віталія Шабуніна, якого звинувачують у “погрозі або насильстві щодо журналіста”.

Liked the article?
Help us be even more cool!