ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу Шабуніна перекваліфікували, йому загрожує до 5 років за ґратами

18.01.2018, 13:46
Віталій Шабунін отримує нову підозру, Київ, 18 січня 2018 року. Фото - ЦПК

Слідчі перекваліфікували справу щодо голови громадської організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна. Тепер йому інкримінують частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”. Якщо провину активіста доведуть, йому загрожує до п’яти років ув’язнення, повідомляє Радіо Свобода.

Підозру змінили 15 січня, і вручив її 18 січня слідчий із Дніпровського районного управління поліції Києва Чеберяк. За словами слідчого, досудове слідство завершено і обирати запобіжний захід підозрюваному не будуть, справу найближчим часом буде скеровано до суду.

“Відсутність бажання у слідчих та прокурорів обирати запобіжний захід означає, що особа не ухиляється від розслідування та не несе жодної загрози суспільству, що важко співставити зі злочином, який інкримінують Віталію Шабуніну. Це дає підстави говорити про політичну природу справи”, – сказала адвокат Олена Щербан.

У ЦПК вважають продовженням тиску на організацію перекваліфікацію справи на статтю з більшою відповідальністю, яка передбачає ув'язнення до 5 років.

Як повідомляв ІМІ, 15 січня 2018 року поліція відновила розслідування щодо побиття головою Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним помічника народного депутата Всеволода Філімоненка. Зокрема, у приміщенні Дніпровського районного відділку поліції відбувся одночасний допит Шабуніна та Філімоненка.

16 серпня 2017 року голові правління Центру протидії корупції Віталію Шабуніну оголосили підозру в нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості громадянину Всеволоду Філімоненку, який представляється журналістом. Йому інкримінують статтю 122 Кримінального кодексу “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. Це правопорушення карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

16 серпня 2017 року Віталій Шабунін після вручення підозри заявив, що справа проти нього ініційована зверху, від політичних осіб, яким не вигідна боротьба з корупцією.

16 серпня 2017 року прокуратура міста Києва повідомила, що перевірить причетність до журналістської діяльності відеоблогера каналу “Голос народу” Всеволода Філімоненка та мотиви нанесення йому тілесних ушкоджень Віталієм Шабуніним.

15 серпня 2017 року Центр протидії корупції повідомив, що Національна поліція готує підозру Віталію Шабуніну, якому інкримінують ч. 2 ст. 345-1 ККУ (“Погроза або насильство щодо журналіста”).

В організації зазначили, що Шабуніну загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 5-ти років за побиття псевдожурналіста Всеволода Філімоненка, який декілька місяців поспіль переслідував команду громадської організації “Центр протидії корупції”.

8 червня 2017 року в Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і відеоблогером каналу “Голос народу” Всеволодом Філімоненком.

У мережі є відео, на якому Філімоненко ставить запитання, а у відповідь Шабунін б’є його. Філімоненко стверджує, що отримав від Шабуніна за питання про те, чому він не воює в АТО. Шабунін стверджує, що вдарив відеоблогера за те, що він довів до сліз його колегу по ЦПК Олександру Устинову.

Після того як Шабунін вийшов з військкомату, стався ще один напад: тепер уже Філімоненко облив з балончика Шабуніна, а також інших журналістів, які стояли поруч з ним. Відео того, як Філімоненко це робить, а також тікає від Шабуніна, також викладено на YouTube-каналі Центру інформації про права людини. І Філімоненко, і Шабунін викликали швидку і поліцію.

Liked the article?
Help us be even more cool!