ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Страна.ua” вважає, що СБУ відкрила справу саме проти них і звернулася до міжнародних організацій

11.06.2018, 16:06

Інтернет-видання “Страна.ua” вважає, що саме проти редакції Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження через публікацію так званого “списку 47”, та закликає міжнародні організації і послів країн G7 в Україні звернути увагу на дії СБУ і української влади в цілому, спрямовані проти свободи слова в Україні. Про це йдеться у зверненні редакції, оприлюдненому на сайті видання.

“За твердженням спецслужби, “провина” нашого видання полягає в тому, що цей список був опублікований “без згоди слідчого”, а також у тому, що “відповідні дані для розголошення зазначених відомостей органом досудового розслідування і процесуальним керівником не надавалися”. Ми переконані, що подібне кримінальне провадження є не тільки абсурдним, але й злочинним, оскільки воно зазіхає на головну функцію ЗМІ - доносити суспільно важливу інформацію до читачів”, - зазначає редакція.

При цьому редакція звертає увагу на те, що публікація цього списку осіб є суспільно важливою інформацією.

“Саме розумінням суспільної важливості наявної інформації керувалася редакція “Страни”, публікуючи “список 47”. При цьому журналісти видання не порушували законів України, оскільки нікого з нас не попереджали в установленому законом порядку про нерозголошення матеріалів досудового розслідування у цьому конкретному кримінальному провадженні. Відповідно, кримінальне провадження за статтею 387 Кримінального кодексу (розголошення даних досудового розслідування) не може бути відкрито стосовно редакції або окремих журналістів”, - заявляє редакція.

Більше того, редакція вважає, що злочином є саме засекречування від суспільства списку, “який, за версією СБУ, вже є на руках у замовників і виконавців”.

“У цій ситуації, - вважає видання, - публікація подібного списку, навпаки, може сприяти допомозі суспільства в захисті журналістів, що особливо важливо в ситуації, коли правоохоронці не в змозі захистити їх (чому свідчення - вбивства журналістів Олеся Бузини і Павла Шеремета)”.

“Виходячи з вищесказаного, ми переконані, що кримінальне провадження проти редакції “Страни” відкрито з метою посилення тиску на наше видання. Так само, як і всі попередні кримінальні провадження, які відкривалися проти редакції “Страни” та інших ЗМІ за останні чотири роки.

Редакція “Страни звертається до міжнародних організацій і з посольствами країн G7 Україні із закликом звернути увагу на дії СБУ і української влади в цілому, спрямовані проти свободи слова в Україні. У міру наближення кампанії з виборів президента 2019 року такі дії набувають системного характеру. Якщо цей процес не зупинити, то до виборів 2019 року в Україні залишаться тільки лояльні до влади ЗМІ”, - йдеться у зверненні.

Як повідомляв ІМІ, медіа-юристи Людмила Панкратова (“Платформа з прав людини”) і Роман Головенко (Інститут масової інформації) заявили, що притягнення журналістів до кримінальної відповідальності за публікацію “списку 47” дорівнює нулю. До відповідальності можуть притягнути лише правоохоронців або осіб, яким під розписку повідомлено, що це таємниця слідства.

5 червня інтернет-видання “Страна.ua” оприлюднило список 47 журналістів і блогерів, які нібито могли стати жертвами на замовлення спецслужб РФ разом із журналістом Аркадієм Бабченком. Пізніше список з 47 особами опублікувала “Українська правда”.

5 червня речниця СБУ Олена Гітлянська заявила, що спецслужба нікому не передавала список із 47 журналістів і блогерів, які могли стати потенційними жертвами російських спецслужб

5 червня СБУ відкрила кримінальне провадження щодо розголошення відомостей досудового розслідування в публікації одного з інтернет-видань зі списком осіб, які могли стати жертвами російських спецслужб разом із журналістом Аркадієм Бабченком.

Liked the article?
Help us be even more cool!