ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Стеження за журналістами Bihus.Info: Комітет свободи слова сформує запит до СБУ

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова найближчим часом сформує запит до Служби безпеки України задля з’ясування причетних до стеження за журналістами Bihus.Info. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт "Свобода.Ранок") повідомив голова цього комітету, народний депутат від партії "Голос" Ярослав Юрчишин.

"Це точно перешкоджання, це точно тиск, це точно незаконні дії. Але хто їх вчиняв – за це мають відповідати правоохоронні органи. Інакше підозри, які вже лунають з усіх боків, що це і були правоохоронні органи в інтересах когось із представників влади, будуть фактично підтвердженими. Мовчанка Служби безпеки України, без дозволу яких не могли б здійснюватися такі записи, Національної поліції, Офісу Генерального прокурора, скоріше грає проти них", – заявив він.

Також Юрчишин зауважив, що варто відділяти факти ймовірного вживання наркотиків від факту шпигування за журналістами.

"Це однозначно виноситься за рамки. Ні посвідчення журналіста, ні посвідчення депутата, ні посвідчення прокурора, ні статус судді не дозволяє переступати закон. Але доведення переступання закону теж має бути в рамках закону", – зауважив депутат.

Комітет збиратиметься на засідання щодо системи порушень професійних прав журналістів, виявами якої стала низка нещодавніх подій: напад на Михайла Ткача, перешкоджання роботі журналістки в Миколаєві та провокація проти розслідувача Юрія Ніколова, каже Юрчишин. За фактом останнього інциденту члени Комітету ВР з питань свободи слова вже звернулися до Офісу генерального прокурора із запитом про кримінальне провадження.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео, яке 16 січня на своєму YouTube-каналі оприлюднив сайт "Народна Правда", про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск на журналістів. Так вона прокоментувала тиск на журналіста Юрій Ніколова, до квартири якого намагалися потрапити незнайомі чоловіки, та команду Bihus.Info.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин також заявив, що очікує реакції з боку правоохоронних органів на атаки проти команди Bihus.Info та журналіста-розслідувача Юрія Ніколова.

За словами керівника проєкту Дениса Бігуса, співробітників Bihus.Info прослуховували кілька місяців. Про це свідчить оприлюднене аудіо телефонних розмов. Між цими розмовами минув час.

Liked the article?
Help us be even more cool!