ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США знову просять екстрадувати Ассанжа

29.10.2021, 12:47
Фото – Reuters / Simon Dawson
Фото – Reuters / Simon Dawson

Міністерство юстиції США подало апеляцію до Високого суду Лондона з вимогою екстрадувати засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Вони намагаються переконати суддю, що Ассанж "витримає режим в американській в'язниці".

Про це повідомляють Букви з посиланням на BBC.

Американська сторона намагається довести суду, що той у січні ухвалив рішення щодо відмови в екстрадиції Ассанжа, бо його ввели в оману. Тоді експерт-психолог заявив, що його пацієнт переживає через складний депресивний стан та може накласти на себе руки. Саме ризик суїциду став основною причиною рішення суду не екстрадувати Ассанжа до США.

Окрім цього, американська сторона вважає помилкою, що суддя не дав їм можливості надати гарантії гуманного ставлення до Ассанжа у в’язниці. Тепер про це у суді розповів представник американської сторони Джеймс Льюїс. Зокрема, він сказав, що:

  • США гарантують не саджати Ассанжа до окремої камери до та після суду, лише якщо він не порушуватиме закон знову;
  • США гарантують, що Ассанж може відбувати покарання в Австралії. Вони гарантують, що проситимуть про переведення засновника  WikiLeaks до австралійської тюрми та не чинитимуть перепон;
  • США гарантують, що адміністрація в’язниці, у якій перебуватиме Ассанж, надасть йому необхідну медичну допомогу;
  • США гарантують, що не саджатимуть Ассанжа до в’язниці із супермаксимальним рівнем безпеки ADX Florence, де арештанти повністю ізольовані один від одного.

Адвокатам Ассанжа сказали стосовно цього, що просили клієнта не брати участь у засіданні, навіть по відеозв’язку, бо він зле почувається. Але Ассанж все одно був перед судом.

Засідання триватиме два дні.

Як повідомляв ІМІ, засновник Wikileaks Джуліан Ассанж був заарештований 11 квітня 2019 року, після семи років, проведених у посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в'язниці за порушення умов звільнення під заставу.

У липні 2021 року суд Еквадору позбавив громадянства засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа, який зараз перебуває у в'язниці у Великобританії. 

6 січня 2021 року Магістратський суд лондонського району Вестмінстер відмовився відпустити засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа під заставу. Ассанж залишиться у в'язниці до розгляду апеляції США в справі про екстрадицію.

4 січня 2021 року суд у Лондоні відмовив в екстрадиції до США засновника WikiLeaks Ассанжа. 

У червні 2020 року Міністерство юстиції США висунуло ще одне звинувачення засновникові платформи WikiLeaks Джуліану Ассанжу: йдеться про змову з хакерами з угруповань штибу Anonymous, внаслідок чого вони отримали доступ до секретних відомостей уряду США.

У березні 2020 року суд Лондона відмовився відпустити під заставу з в'язниці Белмарш засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, незважаючи на заяви адвокатів про загрозу зараження коронавірусом у в’язниці. 

24 лютого 2020 року Лондонський королівський суд Вулвіча розпочав слухання щодо екстрадиції засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа до США, де йому загрожує до 175 років позбавлення волі. 

США домагаються екстрадиції Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з ексаналітиком армії, колишнім рядовим Челсі Меннінг щодо доступу до секретної інформації.

У Швеції 2010 року Ассанжа також звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні. Однак пізніше прокуратура країни вирішила закрити справу про зґвалтування.

Liked the article?
Help us be even more cool!